Saturday, 24 November 2012

Penghujung cuti semester

Assalamualaikum,

Cuti 2 minggu berlalu begitu saja. Belum sempat rasa nikmat cuti dah kena bawa budak2 kolej main sukan tahunan di Kedah. The good thing was; boleh pergi jalan2 walaupun sekejap je. The not-so-good thing pulak ialah penat. Penat waktu kat sana, handle budak2 jangan cakap la. Tambah pulak dengan penat perjalanan balik. Oh, lupa nak mention. Perjalanan balik hari tu lebih kurang dalam 14 jam setengah. Sangat lama oke. Lagi lama dari naik flight KL-UK (about 13 hours). Syukur semuanya selamat. Dan, sekurang-kurangnya dalam perjalanan yang panjang tu, ada lah jugak berenti rehat untuk makan dan sembahyang.

Sampai kolej hari khamis dalam 10.30 malam. Pagi jumaat pulak dah start packing barang2 dalam rumah untuk pindah. Penat tak hilang lagi, dah tambah penat lain pulak. As for now, 60% barang2 dah siap disusun-atur. Angkut barang bertiga, tapi kemas rumah sorang2. Double tripple penat.




Thursday, 22 November 2012

Emotional day

Assalamualaikum,

Rasa emosi pulak tiba2 dgn mcm2 berita yg aku dpt tahu hari ni. Upset, sedih, helpless.. bercampur2 rasa negatif dtg. Emotional. Siries. Ini betol2. Bkn main2. Dgn badan penat, otak penat lagi. Kalo skrg ni boleh bungkus badan dlm selimut dan tdo nyenyak atas katil, mmg aku dah buat. Hrp tgh duk dlm bas dlm journey yg sgt lame je.

Utk my sister,
Mulut org akn selalu bercakap selagi lidah mereka tak bisu atau tergeliat atau tersalah urat. Dorg akn ckp ape2 saje. Tabur benih2 umpatan jahat kemudian dibaja pulak dgn kejian, utk tgk kita sedih. Atau sekurang-kurangnya utk puaskan hati masing2. I'm facing sort of the same thing. Despite all these, one thing for sure, you're one strong (and tough) woman. And you have your soulmate with you during ups and downs. Believe and have faith in Allah. He knows the best.

FJ : terlalu emosi.. dah tak boleh nk teruskn lg..

Monday, 12 November 2012

Me to him

Finally.. he found me :)


Monday, 15 October 2012

People inspire people


Hello readers.

I miss blogging big time. As I stopped updating things, it’s hard to start all over again. It’s harder to stay on track, I think. Whatever the case, my blog has become a part of me, and I wouldn’t pull myself out of it. I’ve been reading this fantastic book called ‘The Chicken Soup for The Soul: Think Positive’ since I started my career about 3 months back. The idea was, hopefully the book can help me to stay motivated in doing what I have to do – teaching. Well, it did help many times. The book came with 101 incredible and inspirational stories, told or written by people from their real life experiences. 

Everybody has problems. The problems would’ve come in so much difference than others. But these people had set their eyes to look at the problems from different perspectives. Honestly I think, that made them different from me.  They could see the rainbow after the rain. They were handling the problem positively with calm mind.  It’s fascinating, right? How people could inspire another people without having to know each other. Take a look at the book and read one of the stories. You would absolutely fall in love with it. :)

FJ : Happy Monday. Work, and smile gracefully. 

Monday, 8 October 2012

Undefined


We are the complete opposite.

But something has sparked. Beautiful and peaceful. 

:)

Tuesday, 11 September 2012

Tentang rasa bangang

Assalamualaikum,


Kalau dulu, mungkin tak pernah rasa. Dah lama-lama, rasa juga sikit2. Tu pon, kadang2. Makin lama, makin kerap pulak. Takde dah range masa macam setahun sekali ke, time tengok cite hindustan ke, time jalan2 kat taman permainan. Takde dah. Dia datang tak kira masa dah sekarang. Masa makan. Masa duk dalam bas. Masa tengok buletin utama. Sampai penat jugak bila dah selalu macam ni. Kalau boleh set timer, senang jugak. Rasa apa? Rasa nak kawin. Tapi, ada rasa je lah. Yang lain, seme takde. So, kira kawin dgn rasa tu je la.. Ye dak? T_T 

FJ : Macam muda lagi. Tapi, tahun 2012 ade 3 bulan je lagi oi. 

Monday, 27 August 2012

Bila orang lain kawin.. dan bila engkau kawin


Assalamualaikum,


Tibanya Syawal tiap2 tahun datang skali dengan pakej musim kawin. Perkara mcm ni dah jadi budaya pon kat Malaysia. Kalo dulu2, lepas seminggu masuk bulan Syawal baru ada jemputan kawin, skrg tak lagi. 2 Syawal pon org dah sibuk nak buat kenduri. Kesibukan umat Malaysia berhari raya ditambah pula dengan bermajlis kawin menyumbang kepada kesesakan trafik yg teruk – ceh, mcm info trafik dah. Utk kali ni aku bukan nk membicarakan psl trafik. Tu keje polis trafik. Walopon topic yg aku bawa nix de kaitan pon dgn keje aku, tp aku nk tulis jgk.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ni, bersepah-sepah pengguna facebook buat jemputan kawin through facebook event. Aku tak ckp salah dan tak cakap betul. Suka hati masing2. Kalo rasa praktikal utk buat mcm tu dan jemput semua friends dlm facebook pon, buatlah. Kalo rasa tak praktikal sbb org pon bukan nk rsvp sgt, maka tak perlu buat. Aku sendiri pon, tak berapa rajin actually nk rsvp facebook event. Lagi2 kalo yg jemput tu, org yg aku sekadar kenal kat facebook je, yg add pastu tak pernah2 nak bersapa – stok2 stalker lah org muda kate. Suka utk aku bersetuju bahawa kebanyakan korg pon mcm aku. Ke, korg pegi jugak wedding ‘unfriendly friends’ dlm facebook tu? Kalo korg pegi pon, tak layak aku nk ckp ape2.

[sumber]
Aku ada beberapa org kawan yg spesis akan sentiasa memenuhi jemputan weddings. Siyes. Apa yg mendorong mereka ni buat mcm tu, aku tak pasti. Yg aku dapat kata kat sini, aku puji sikap dorg. Bila kawan2 kawin, tak kiralah kawan sekolah ke, kawan 1 universiti ke, kawan 1 kampung ke, kawan rapat mahupon yg tak berapa rapat, mereka2 ni akn hadir meraikan pengantin. Bagus mcm tu. Org2 mcm ni, bg aku, sgt mementingkan tanggungjawab sosial. Korg pon spesis mcm ni? Bagus sgt dah tu. Cuma nasihat aku, ikhlaskan lah hati tu attend wedding kawan utk rai pengantin.

Jangan pulak nnti, time korg kawin dan org lain x dpt attend majlis korg, kecoh duk ungkit sana-sini. Ada lah tu sebabnya kenapa mereka x dapat datang. Ada lah perkara2 yg tak dapat mereka elakkan yg ditakdirkan tuhan berlaku pada hari korg kawin. Kena igt, org lain x sama mcm kita. Kalo kita ni jenis yg xde byk tanggungjawab, senang nak pegi sana-sini, org lain x semestinya mcm kita jugak. Kalo sesetengah jemputan x dpt hadir, masih ada lagi jemputan yg lain hadir, kan? Takkanlah smpi xde sorg pon hadir. Tu dah kira lain mcm bila xde sorg pon hadir. Kahkah.

FJ : Dah abes cuti raya, umat Malaysia mulalah feeling monday blues.. Ya, takde org pon yang ceria di pagi isnin T_T

Sunday, 19 August 2012

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum,

1 Syawal. Hari Raya Aidilfitri. Bunyi mercun. Rendang. Ketupat. Satay. Kuih raya. Semuanya sinonim. Suasana raya tahun ni, mungkin ada bezanya dengan tahun-tahun sudah. Tak mengapa. Yang penting, kita tetap panjatkan rasa syukur kepada Allah. Buat semua umat Islam di seluruh dunia, terutamanya pengunjung blog ini, 

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Mohon maaf zahir dan batin



Tuesday, 14 August 2012

Tentang hati

Assalamualaikum,

Sudah lebih 2 tahun barangkali. Entah. Mungkin betul, sudah lebih 2 tahun. Dedaun pintu hati tertutup kemas. Rapat. Sedang kuncinya pula dilempar entah ke mana. Usai sela masa yang tidak pernah ditetapkan bila limitnya, tiba-tiba ada rasa aneh dalam hati.

Hati kata, dirinya tidak mahu lagi dikurung sendiri.
Hati kata, dirinya ingin teman.
Hati bersuara, sudah banyak kali rasa sunyi menjengah.
Hati bersuara, dia sudah sedia untuk memberi.
Hati minta akan keterbukaan.
Hati minta kunci dedaunnya dicari kembali.

[sumber]
Mungkin, ini rahmat-Nya. Rahmat di bulan mulia, Ramadhan. Kurnia Tuhan buat hati yang sekian lama menolak dan menyepi. Aku percaya yang hati sudah semakin matang. Hati banyak sudah, belajar tentang kedewasaan. Wahai hati, tenanglah. 

FJ : Moga Yang Maha Pengasih tunjukkan jalan.

Monday, 13 August 2012

Jagalah Diri

It's a great song, sung by a great singer, written by a great composer. Presenting, 'Jagalah Diri' by Jaclyn Victor. One of the beautiful songs featuring in '29 Februari' film.



Mata kau berhenti menangis
Jemari kesat ke pipi
Hati cukuplah dirasuk sedih
Kerana dia takkan kembali

Takdir mengubah hubungan 
Bicara hanyalah dalam doa
Yang dipanjat pada Yang Esa

Ya Tuhanku
Jagalah diri ini menempuh 
Hidup sepi tabah menerima takdir

Ya Tuhanku 
Pertemukanlah kami berdua nanti
Hingga itu ku mohon Kau
Jagalah dirinya

Jiwa walaupun terpisah jua
Selalu pergi dengan-Nya
Sisa yang masih ada di sini
Ku pertahan ke nafas terakhir

Ya Tuhanku
Jagalah diri ini menempuh
Hidup sepi tabah menerima takdir

Ya Tuhanku
Pertemukanlah kami berdua nanti
Hingga itu ku mohon Kau 
Jagalah dirinya

Hingga itu ku mohon Kau
Jagalah dirinya
Jagalah dirinya

Sunday, 5 August 2012

Lee Chong Wei hadiahkan perak buat Malaysia #Olympics2012 London

Assalamualaikum,

4 tahun yang lepas, Dato' Lee Chong Wei tewas di tangan musuh tradisi beliau, Lin Dan di perlawanan akhir badminton perseorangan lelaki Olympics Beijing 2008. LCW hanya mampu membawa pulang pingat perak. Kekalahan LCW jelas bukan sahaja dirasai oleh beliau, malah oleh seluruh rakyat Malaysia. Untuk perlawanan kali ini, harapan yang besar disandarkan pada pemain badminton tersohor Malaysia untuk membawa pulang pingat emas di perlawanan akhir perseorangan lelaki Olympics London 2012 menentang Lin Dan (China).


Lee Chong Wei dan Lin Dan masing-masing bermula dengan tenang dan berhati-hati dalam set pertama. Set pertama berakhir dengan keputusan memihak kepada LCW 21-15. Dalam set kedua, Lin Dan berjaya meninggalkan LCW jauh dibelakang ketika pertengahan permainan dan set berakhir dengan 10-21, kemenangan di pihak Lin Dan. Dalam set penentuan (rubber set), kedua-dua pemain saling mengejar mata. Kesilapan kecil mereka memberi mata percuma buat pihak lawan. Set tamat dengan LCW 19 - 21 Lin Dan. 


Lee Chong Wei looked very upset with the results. We can see your tears coming down. You did your best to fight for gold medal. Anyhow, regardless the colour, you're still bringing in the medal for Malaysia, LCW! And that IS a big gift for us Malaysian. Thank you dato' Lee Chong Wei. May we have another badminton athlete as powerful as you in the future to continue your legacy. 

FJ : He must have suffered emotionally. He even tweeted "I'm sorry" after the game finished. 

Wednesday, 1 August 2012

Kerja pun ibadat, kalau dibuat dengan betul

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, dah masuk bulan Ogos. Bulan Ramadhan pun dah masuk hari ke-12. Oh ya, aku nak ucapkan Selamat Berpuasa dan selamat memperbanyakkan ibadat di bulan Ramadhan. Kejap pulak rasanya bulan Ramadhan tahun ni. Sementelah blogger-blogger lain sibuk update blog dengan kisah-kisah Ramadhan,  kat mana nak buka puasa sedap-sedap, buffet Ramadhan kat hotel mana yang menarik dan harga berpatutan, warung mana nak lepak sementara tunggu sahur waktu weekend, aku pulak masih lagi cuba (sedaya upaya) untuk adapt dengan alam pekerjaan. Orang lain ada yang sempat baca Quran di celah-celah waktu kerja, tapi aku nak betulkan tudung pun dah tak sempat. Tengok, penangan kerja kat aku. Mungkin sebab dah lama sangat dalam mode hibernasi, jadi bila mula kerja, susah nak sesuaikan diri. Apatah lagi dengan tugas-tugas sampingan yang datang secara berlonggok tanpa mengira masa dan ketika. Sampai demam, baq hang! (Serius tak tipu) 

Datangnya bulan Ramadhan bawa banyak kebaikan untuk ramai orang. Nak-nak lagi bila kita sebut tentang gandaan reward kalau buat ibadat. Satu perkara yang aku tak faham, ialah ramai orang akan define 'ibadat' dengan perlakuan-perlakuan seperti solat, baca Quran, bersedekah sahaja. Padahal, konsep ibadat tu sendiri pun meliputi keikhlasan hati tolong orang, buat kerja dengan amanah, pergi dan balik dari kerja pada waktu yang bersesuaian (seperti yang sepatutnya). So, kalau penat sangat berpuasa, pastu tiba-tiba nak habiskan masa dengan tidur di bilik rehat dalam waktu kerja, rasanya tu tak masuk dalam ibadat dah. 

Nak cakap lebih-lebih pun, nanti korang kata 'engko bukan ustazah' kan. Aku sendiri pun masih dalam proses belajar untuk berkerja. Mohon aku tabah. Keke.

FJ : Bulan Ramadhan ada lebih kurang half way to go. Kalau konsisten untuk beribadat dalam puasa, kenapa tak teruskan sampai bulan Syawal, Zulkaedah, Zulhijjah dan seterusnya? :)

Tuesday, 10 July 2012

Hidup untuk belajar

Assalamualaikum, 

Dah lama rasanya tak bercerita pasal diri sendiri. Banyak bagi tumpuan untuk bangunkan penulisan dalam blog, yg lebih kepada maklumat dari pengalaman dan apa yang orang mahu baca. Denaihati pernah bagi nasihat, kalau tulis blog, jangan asyik nak syok sendiri je.. hehe. Bila dah lama tak syok sendiri, sesekali buat, takpe kot. :P 

Dalam masa 13 bulan lepas abis belajar (baca: menganggur), banyak perkara juga aku belajar. Orang boleh cakap, yang aku ni tengah duduk melepak kat rumah, goyang tulang, sebab aku tak berkerja. Istilah 'berkerja', bagi kebanyakan orang hanya diaplikasikan untuk orang yang dibayar bila buat sesuatu. Kalau macam suri rumah tu, tak berkerja lah, sebab tak dibayar kan. Ok, berbalik kepada perkara yang aku belajar. Pertamanya, aku belajar bersabar. 13 bulan, aku tunggu dipanggil untuk lapor diri. Sabar menunggu kerja. Banyak kali juga aku kalah dengan negativity. Kalah sebab tak mampu nak menunggu. Jadi, aku kuatkan semangat. Sabar dengan cakap-cakap jiran, saudara mara dan orang kampung - 'belajar kat luar negara pun tak dapat kerja?'. Sabar dengan tekanan. Kebanyakan orang ingat, bila tak kerja, hidup senang, takde tekanan. Enough said. 

Thursday, 5 July 2012

Solat di mana-mana sahaja?

Assalamualaikum,

Waktu belajar di UK dulu, aku banyak belajar dan dalam masa yang sama praktikkan apa yang aku belajar tentang solat. Maksud aku, bukan tentang asas solat. Tapi, bagaimana untuk jadikan solat itu nampak lebih praktikal, lebih mudah. Solat itu wajib. Semua orang tahu fakta ini. Tapi, tak semua orang yang mahu realisasikan kewajipan tu. Sesetengah orang jadikan perkara kecil sebagai alasan mudah untuk tidak menunaikan solat. Alasan seperti; tiada tempat proper, pakaian kotor, berseluar pendek sangat tak masuk akal untuk melarikan diri dari mengerjakan solat.


Di serata pelosok muka bumi, ada terlalu banyak kemudahan untuk solat. Macam yang denaihati pernah tulis tentang bilik solat muslim di Suvarnabhumi Airport, Bangkok . Mungkin tak semua airport di dunia ada bilik solat untuk muslim. Akan tetapi, masih terdapat chapel atau all faith prayer room yang boleh digunakan untuk solat. Itu cerita di airport. Kalau dalam kapal terbang pun, sebenarnya kita boleh bersolat. Tak tahu bila masuk waktu bukan alasan. Boleh tanya cabin crews tentang maklumat sebegitu. 

Aku sangat suka travels. Disebabkan kekangan surau atau masjid di UK, banyak kali juga aku solat di kaki lima bangunan, dalam kenderaan yang sedang bergerak dan di parking lot. Yang penting, tahu arah kiblat, dan tahu bila masuk waktu. Sila jangan bagi alasan macam budak umur 8 tahun mengelak solat. Teknologi kan ada. Kalau boleh guna teknologi untuk kerja dan belajar, kenapa tak, untuk ibadat?

Aku kongsikan bersama di sini, gambar-gambar jemaah solat jumaat di universiti aku dulu. Universiti kami tiada masjid. Yang ada, hanya prayer rooms yang hanya boleh memuatkan bilangan jemaah yang terhad dalam satu-satu masa. Dan, prayer rooms tersebut tak mampu menampung jemaah lelaki untuk solat jumaat, apalagi menampung keseluruhan jemaah ketika solat di pagi hari raya. Jadi, committee persatuan islam universiti akan usahakan tempat-tempat solat jumaat (dan solat hari raya setiap tahun) dengan bantuan pihak persatuan pelajar universiti. Biasanya, dewan besar akan digunakan. Namun, bila ada keperluan lain untuk dewan tersebut, jemaah perlu cari tempat lain untuk menunaikan solat. 



Bila dah tak ada tempat lain yang available, maka mereka akan bersolat di padang universiti. Aku suka lihat moment sebegini. Aku bangga dan kagum dengan apa yang mereka pamerkan pada masyarakat bukan islam. Teringin juga nak tahu, apa yang mereka fikir bila lihat gerakan-gerakan berdisiplin dalam solat. :)

FJ : Sumber gambar, dari facebook seorang kawan. Taken at the PATS field, University of Surrey, UK. Thanks a zillion wan syzwan! He's a great photographer!

Sunday, 1 July 2012

Bila yang muda menegur yang lebih tua

Assalamualaikum,


Kejadian berlaku di depan pondok pengawal, SMS DUNGUN pagi semalam. Lebih kurang pukul 10.15 pagi. Saya, adik dan mak tengah bergegas mengejar masa. Kami sepatutnya berada di Kuala Terengganu sebelum pukul 12 tengah hari. Adik perempuan saya baru nak masuk rumah sewa, sebab dapat kerja di sana. Dia janji dengan tuan rumah, nak ambil kunci pukul 12 tengah hari. Dalam perjalanan, adik lelaki yang belajar di SMS Dungun minta kami singgah sebentar. Asalnya si adik lelaki sepatutnya menunggu kami di pintu masuk sekolah pada pukul 10. Disebabkan dia tiada di situ waktu kami tiba, jadi adik perempuan saya minta kebenaran pengawal keselamatan sekolah untuk masuk berjumpa dengan dia. Kata pengawal perempuan tu, pukul 11 pagi, barulah pelawat dibenarkan masuk. Saya tak kisah pasal pukul 11. Kami boleh tunggu. Tapi, yang saya kisah, cara pengawal tu bercakap. Kasar, marah-marah dan semestinya raut wajah tak dihiasi senyuman. Lagipun ini bukan kali pertama pengawal tu bersikap demikian. Dah acap kali. 

Saya : Assalamualaikum makcik. Saya mintak maaf ye. Saya nak tegur sikit. Saya rasa, tak elok makcik cakap kasar-kasar mcm tu. Tadi adik saya tanya elok-elok, patutnya makcik jawab la elok-elok. Tak perlu rasanya terjerit-jerit dengan muka nak marah. 

Mak guard : Eh awk ni. Pandai-pandai pulak cakap macam tu. Bila masanya saya marah??

Saya : Ni bukan kali pertama makcik cakap kasar-kasar macam ni. Kalau saya datang lawat adik saya sebelum ni pun, makcik cakap macam tu. Dengan mak saya pun, macam tu. Tak pernah makcik cakap elok-elok. Cuba makcik cakap baik-baik, senyum. Haa.. tengok abang ni haa, dia senyum je. Cakap pun baik-baik.. 

Abang guard : *senyum-senyum*

Mak guard : Awk jangan pandai-pandai nak mengajar saya. Tu antara saya dengan tuhan.

antara feedback di facebook peribadi

Friday, 29 June 2012

Road Trip ke Barat Great Britain: Dimensi Baru Pengembaraan di UK

*warning : super long entry. patience is much needed :)*


Assalamualaikum,

Bila sebut saja United Kingdom, mesti orang akan bercakap pasal London, Manchester, Cardiff, Edinburgh. Kalau dalam tahun ni (2012), United Kingdom sinonim dengan Olympics 2012. Tak pun, biasanya orang akan terbayangkan Old Trafford, Fish and Chips, All England Badminton Tournament atau mungkin syurga membeli belah di Oxford Street dan outlet-outlet tersohor di sana. Untuk yang ingin lari dari kelompok percutian biasa, apa kata cuba terokai tempat-tempat menarik di bahagian barat United Kingdom. 

Kalau tak silap, 3 minggu sebelum cuti Easter 2010, aku dan kawan-kawan mula merancang aktiviti kembara kami. Masing-masing mahu lari dari tempat yang biasa dikunjungi pelajar-pelajar Malaysia di sana. France? Italy? Atau mana-mana lokasi lain di Eropah? Tak. Kami semua sepakat untuk tidak keluar dari United Kingdom. Idea untuk menjelajah ke barat Great Britain timbul setelah kami terpandang gambar sebuah keluarga melayu yang bercuti ke sana tidak lama sebelum itu. Tujuan mereka ke sana didorong oleh minat mereka dalam mengumpul cangkerang. Kami? Kami mahukan kelainan :P

Bersusah payah juga kami aturkan itinerary road trip 4 tu. Pun begitu, aku kongsikan di sini peta perjalanan jelajah kami selama 4 hari 3 malam - bukan route yang tepat seperti mana yang kami lalu. Mana tahu, kot ada yang nak jadikan peta ini sebagai rujukan road trip mereka pula. Kalau tengok peta kat bawah, mungkin korang dapat tengok serba sedikit tempat-tempat yang aku dan kawan-kawan singgah dan lawati. Dah ada peta, boleh lah buat jadual perjalanan,kan? :) 


Day 1: Guildford - Cornwall 

dari atas kanan dan clockwise: Porthcurno beach, Eden Project, Minack Theatre, Lands End.
Kami mulakan perjalanan dari Guildford seawal jam 5 pagi. Masing-masing bangun awal atau mungkin ada juga yang tak tidur langsung. Kelengkapan semua dah siap, enjin kereta dah dipanaskan dan wuduk dah sedia ambil untuk memudahkan kami solat di mana-mana lokasi sepanjang perjalanan. Siap bawa bekal nasi goreng untuk sarapan pagi lagi. Hehe. Destinasi pertama kami; tempat menarik di sekitar Cornwall. Pemandangan di kiri kanan jalan sangat memukau sepanjang perjalanan dalam county Devon dan Cornwall. Cantik teramat tapi dalam masa yang sama, menenangkan. Macam lukisan. Setibanya di Lands End, aku dan kawan-kawan bertambah-tambah teruja dengan apa yang kami tengok. Macam tak percaya! Cerunan tebing tinngi Lands End betul-betul di depan kami. Waktu tu, masih awal pagi. Belum ramai orang di sana. Jadi, kalau kami macam orang jakun sekali pun, kami tak kisah! :)

Puas bergambar, kami putuskan untuk ke Minack Theatre. Porthcurno beach tak termasuk pun dalam perancangan asal. Oleh sebab Porthcurno beach hanya bersebelahan dengan open theatre tu, apa salahnya melencong sekejap, kan? :D Laut yang mengelilingi Minack Theatre sangat bersih. Warna air laut tu nampak biru kehijauan. Walau pun nampak macam panas terik (tengok gambar), tapi tolong jangan tertipu. Angin yang bertiup kuat dari laut mampu buat aku menggigil juga walau dah pakai jaket tebal. Teater ni masih digunakan untuk pementasan. Mesti syok dapat tengok teater di tempat terbuka macam ni, Tepi laut pula tu. 

Awan berat menemani kami separuh perjalanan ke Eden Project. Alhamdulillah, sesampainya di Eden Project, cuaca baik walaupun awan kelihatan sedikit mendung. Syukur tak hujan. Apa yang menarik pasal Project Eden ni ialah, pengunjung dapat merasai kelainan iklim di dalam glob hemisfera yang berlainan. Kalau di Malaysia, kita ada rumah 4 musim di Bukit Cerakah. Konsepnya sama. Selain itu, pelbagai aktiviti lain juga boleh dilakukan, terutamanya aktiviti untuk kanak-kanak. 

Kami bermalam di Etap Hotel, Plymouth. 

Wednesday, 27 June 2012

Kebersihan air di Malaysia : apa pendapat anda?

Assalamualaikum, 

penapis air ni, yang kami guna di rumah
Apakah ini?
  • Filter air Waterlife dari jenama CNI
  • Filter pertama daripada 7 filter yang ada (6 lagi filter ada dalam penutup)
  • Filter asal warnanya putih bersih, sama seperti warna putih bekas penutup di sebelah filter ini
  • Gambar menunjukkan pertukaran warna filter selepas 8 hari air ditapis.
Persoalannya bukan tentang jenis atau jenama penapis air yang digunakan, tapi tahap kebersihannya. :) 


FJ : Korang guna penapis air tak kat rumah?

Masalah pendengaran telinga bertambah baik

Assalamualaikum,

Semalam, berpeluang sekali lagi ke Klinik Pakar ENT Venka di Kuala Terengganu. Lawatan kali ni adalah untuk buat rawatan susulan lepas jumpa Doktor Venka kali pertama dulu. Alhamdulillah, masalah pendengaran yang aku hadapi dulu dah bertambah baik. Pemeriksaan dan ujian pendengaran dibuat. Kata doktor Venka, telinga tengah dah 80% pulih dan air ada sikit je lagi. Syukur sangat, ada progress. Doktor bagi ubat dan pesan; 

  • ubat kena habiskan
  • kalau selsema, keluarkan mukus melalui kedua-dua lubang hidung, jangan tutup salah satu lubang.

Tu je lah. Lepas rawat aku, Doktor Venka periksa telinga adik aku pula. Adik aku ada masalah telinga jugak. Selalu mengadu telinga dia sakit dan kadang-kadang berdarah. Masa betul-betul sakit, sampai ke rahang boleh rasa. 

Doktor periksa kedua-dua belah telinga. Dah tengok sendiri dalam telinga dan gunakan otoscopic, dia ambil satu tiub halus yang panjang. Dengan mesin dia yang aku sendiri tak pasti mesin apa, dia sedut keluarkan nanah dan darah dalam telinga adik aku. Lepas siap semuanya, then baru dia terangkan apa sebenarnya yang berlaku.

[Don't forget to check out the new poll -------->]

doktor ada tunjuk gambar yang lebih kurang macam ni kat kami
untuk terangkan situasi

Tuesday, 26 June 2012

The superpower of goldfish!

Hello world,


People would say they love cats, dogs, hamsters or any other kind of soft-fur animals. But I love fish. If ever I were given a chance, I would like to have the superpower of goldfish! *grin* You people may not know that a goldfish has a memory-span of at least three months and it can distinguish between different colours, shapes and also sounds! Amazing isn't it for a little fish in a tank. 

With the superpower, I could've breath and swim flawlessly in the water without having to worry getting drawn. Cool, huh? Well, if I have the superpower of a goldfish, goldfish wouldn't just be an eye-candy in a tank, but it'll become the most powerful and glamorous fish in the water-world! *surely goldfish would beat shark in no time.. haha* 

Sunday, 24 June 2012

Bahan Bacaan Temuduga SPP untuk Pegawai Perkhidmatan Pelajaran Siswazah DG41

Assalamualaikum, 

Lebih 2 bulan yang lepas, aku ada kongsikan pengalaman temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) untuk jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) DG41. Sejak kebelakangan ni, aku perasan, keyword berkaitan temuduga ni dah jadi hot di blog aku. Tak pasti kalau memang ada sesi temuduga baru untuk jawatan DG41 dalam masa terdekat ni, Yang aku perasan hari tu, ada sesi temuduga untuk jawatan DH41. 

Jadi, ada baiknya kalau aku kongsi kat sini, bahan bacaan yang aku guna untuk persiapan temuduga tersebut. Klik link ini. Walau pun bahan bacaan ini untuk format 2011, tetapi kebanyakkannya masih relevan.  Untuk memastikan kerelevanan maklumat dalam bahan ni, korang boleh semak di laman web KPM sendiri. 

Selain itu, aku dan kawan-kawan lain juga ada terima bahan dari bekas pegawai atasan di Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia. Masalahnya, aku tak dapat nak convert file tu (.ppt) kat google documents (gdoc), atas sebab teknikal. Bukan kedekut, ok? Dah try convert, tapi bila dah jadi gdoc, sesetengah input dalam file tu hilang - yang mana untuk mengesan kenapa benda tu hilang adalah diluar bidang kuasa aku. File tu berkenaan dengan dasar-dasar baru dalam Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Kalau ada yang berminat, drop emel kat comment section. InsyaAllah, aku akan emel file tu kat korang.  [updated 9/4/2014] bahan ini berkemungkinan besar tidak lagi relevan memandangkan sudah 2 tahun berlalu sejak bahan diedarkan. Mohon maaf. Pautan link yg disediakan In Sha Allah masih lagi dapat membantu. 

FJ : Good luck untuk semua calon yang bakal ditemuduga. :)

NANG this entry

Additional Note : I really really wanted to help you guys with the interview materials, and really did. I sent out the materials through emails. But you guys need to understand that I am not checking my mailbox like 24 times a day. Thus, patience please. T_T

Additional Note 2: For some tips preparing for an interview for a post in Bahagian Matrikulasi, kindly refer this entry.

Update [31.12.2013] : Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.6/1990 Kelemahan Calon-Calon dalam Urusan Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan Untuk Tujuan Lantikan ke Jawatan Tetap Perkhidmatan Pendidikan 

Thursday, 21 June 2012

Kenapa 5 Pelumba Terengganu Layak ke London Olympics 2012?

Assalamualaikum,

gambar captured 4 hari lepas, waktu on the way ke kuala terengganu
Baru-baru ni dah diumumkan 5 nama pelumba berbasikal dari Terengganu yang berjaya melayakkan diri mewakili Malaysia ke London Olympics 2012. Mereka ialah;
  • Mohd Adiq Husainie Othman (pelumba acara lebuh raya Olympics 20120
  • Amir Mustafa Rosli (pelumba acara lebuh raya Olympics 2012)
  • Fatehah Mustapa (pelumba acara lumba trek Olympics 2012)
  • Mohd Azizulhasni Awang (pelumba acara lumba trek Olympics 2012)
  • Mohd Zamri Saleh (pelumba simpanan)

Dari berita-berita yang aku dengar, mereka ni dapat sponsor masyuk dari kerajaan negeri. Kalau tengok gambar kat atas, dah boleh tahu kenapa mereka-mereka ni dipilih. Banyak kali juga terserempak dengan mereka berkayuh di area Marang. Sebenarnya, buat apa-apa perkara pun memerlukan latihan yang banyak dan semangat yang kuat. Lagi satu, disiplin diri kena ada. Disiplin diri tak bermaksud skema. Tapi, terapkan sifat-sifat yang bagus ke dalam diri macam tepati masa, sistematik dan berfikiran positif. 

FJ : Alangkah bestnya kalau sekarang ni masih berada di London. Boleh tengok Olympics 2012 sambil memberikan sokongan yang padu untuk Team Malaysia. Apa pun, selamat maju jaya untuk atlit-atlit Malaysia dia London Olympics 2012!

Wednesday, 20 June 2012

Perlu atau tidak mekap tebal?

Assalamualaikum,

[sumber]
Selalu sangat kan, kita tengok perempuan-perempuan yang bermekap (make up) tebal? Mereka mungkin ada alasan mereka sendiri kenapa nak mekap macam tu. Sesetengah perempuan tak suka mekap terlalu tebal. Cukup sekadar oles apa yang patut untuk tambahkan seri wajah, tapi dalam masa yang sama tidak 'menyorokkan' keaslian wajah kurniaan tuhan. 

Ada juga jenis yang tak bermekap sebab si kekasih hati kononnya tak suka dengan perempuan yang bermekap tebal. Lebih teruk, yang langsung tak pakai apa-apa di wajah, walau day cream sekali pun, semata-mata untuk penuhi kehendak boyfriend. Serius aku tak buat cerita. Aku baca pasal cerita ni kat timeline twitter. *haih* Nak komen banyak pun, tak ada gunanya. Itu semua terserah kepada individu.

Walau bagaimanapun, personally, aku berpendapat, penting untuk kita jaga penampilan diri. Tak kira lelaki atau perempuan. Bukan orang perempuan je kena nampak cantik setiap masa. *ehem* Aku bukan jenis yang fashionable atau pun trendy. Jadi, seperti rendahnya diri ini, begitu rendah jugalah pengetahuan fashion aku. Makanya, aku nak berikan tumpuan tentang penampilan wajah. Mungkin tak menyeluruh (oleh sebab aku juga bukan pakar di bidang ini), cukuplah sekadar apa yang aku tahu dan amalkan.

Monday, 18 June 2012

Cadangan Penginapan : Ri-yaz Heritage Marina Resort & Spa

Assalamualaikum, 

Semalam, aku temankan adik perempuan aku untuk temuduga kerja dia yang pertama. Sesi temuduga itu diadakan di Ri-yaz Heritage Marina Resort & Spa, Pulau Duyong, Kuala Terengganu. Secara jujurnya aku cakap, lawatan ini merupakan lawatan pertama aku ke Pulau Duyong. Tak sangka pula yang Ri-yaz Heritage sebenarnya cantik dan luas kawasannya. 

de efjay ri-yaz heritage
Lobi - Ri-yaz Heritage Marina Resort &Spa


Salah satu perkara yang menarik tentang resort ini ialah, Ri-yaz Heritage merupakan penganjur kepada pertandingan kapal layar antarabangsa terkenal,  Monsoon Cup sejak tahun 2005. Jadi, kalau pengunjung berhajat untuk melihat sendiri pertandingan berprestij ini sambil merehatkan badan, Ri-yaz Heritage adalah sebuah lokasi pelancongan yang sesuai. 


Saturday, 16 June 2012

4 Days 3 Nights in Paris

Hello travellers! 

How's your recent vacation? Having so much fun that you couldn't get enough out of it? I definitely understand the feelings *nods* Anyway, it was in 2008 when I first made my move to stepping into the French land. It was summer in Europe and we're all on summer holidays. University closed the doors for formal lectures, thus we let them shut until the right time came - well, there's no effort made for extra English classes or signing up in Foreign Language classes. 2 weeks before the trip, a friend of mine booked the train tickets from London to Paris. Just 2 weeks to go, but we managed to get the best fare for the Eurostar! £49/person for return journey was much more than worthy, aiye? Why go by train? Because it's much easier and you can avoid all the fussiness of checking in at the airport. The Eurostar took approximately 2 hours plus to reach Paris. Oh, did I mention we took the earliest train (around 5.30 am)  from King's Cross Station? :D 

Day 1: Paris City
the Arc-brothers; Grande Arche de la Defense, Arc de Triomphe, Arc de Triomphe du Carrousel
We decided to visit most of the tourist attractions in Paris on the first day. It's going to be tiring, thus having an early breakfast was a must. Writing every single thing happened won't help, I guess. Thus, here's the list of places we managed to cover, spending the day in Paris;
  • Grande Arche de La Defense
  • Arc de Triomphe
  • Champs Elysees
  • Place de la Concorde
  • Arc de Triomphe du Carrousel
  • Musee de Louvre
  • Notre-Dame

Friday, 15 June 2012

How to : Topping your cake

Hello bakers!

Topping or frosting is the other element that makes your cake stands out. The frosting is delicious? That the other added value to your cake. So, do you have your cake ready? :P


Place the bottom layer on a cake stand. You could've placed your cake upside down so you'll have a smooth surface to work with. 


Put the appropriate amount (some people recommend a third) of your frosting in the middle of your bottom layer. Start spreading the frosting all over the surface using a spatula. 


Now, add the second layer of your cake. Place the remaining frosting on the cake. Repeat the same steps. I chose to frost the top of the cake first, then moving to the sides. Be careful with the crumbs! 


You're done! Add some decorations to your cake. Something simple would make a big difference! 

FJ : If your frosting turns out to be too light, chill them in the freezer for a few minutes. For more recipes, click here

Sunday, 10 June 2012

10 Tips : Rancang travel trip anda dengan baik

Assalamualaikum,

Semua orang suka melancong. Siapa yang tak suka terokai tempat baru, jumpa ramai kenalan baru, hirup udara berbeza, kenali budaya masyarakat/bangsa lain dan merasa pelbagai jenis makanan yang belum pernah ditemui? Lagi best kalau dapat stay lama sedikit dan pelajari bahasa tempatan. Bukan apa, mudah untuk tujuan komunikasi. 

[sumber]
Bila sebut saja tentang percutian, travels mahupun honeymoon, dah semestinya perlukan modal dalam bentuk wang. Oleh hal yang demikian, perancangan yang teliti perlu dibuat supaya kita dapat menikmati percutian seoptimum mungkin, dalam masa yang sama, tidak membazirkan wang - dalam erti kata lain, semua kos yang diperuntukkan masih under budget. Kalau ikutkan, kebanyakan trip yang aku pergi dengan kawan-kawan, aku yang jadi planner. Makanya, boleh lah aku share serba sedikit tips berkaitan rancangan percutian secara amnya. 

1. Pilih jenis percutian yang dikehendaki dan tujuannya
    Sebelum menentukan berapa kos yang ingin diperuntukkan, penting untuk kita pilih jenis percutian yang diingini. Nak backpack di Australia? Honeymoon di Sabah? Shopping di Orchard Road? Leisure trip around Europe? Road trip di Amerika Syarikat? Trip fotografi di Atlantic Forest South-East Reserves? Setiap trip, perlu ada tujuan. Lainlah, kalau anda merupakan anak hartawan ternama dunia yang saja-saja nak buang duit. 

Saturday, 9 June 2012

Mana semua kisah kembara?

Assalamualaikum,

Selama beberapa tahun tinggal di luar Malaysia, banyak tempat yang sempat aku lawat. France (Paris, Colmar, Strassbourg, Freiburg, Besancon), Brussels, Amsterdam, Spain (Granada-Malaga-Cordoba, Barcelona), dan bermacam-macam tempat lagi dalam United Kingdom. Cuma, bila aku check balik entri-entri lama, hanya ada beberapa entri yang bercerita pasal aktiviti travels aku. Lantas aku tertanya-tanya;

Kenapa lah aku tak update pasal semua trips aku kat sini, hah?????

Makanya, untuk saki-baki masa yang mungkin tinggal ini, aku rasa nak buat misi kemaskini cerita-cerita pengembaraan aku. Seperti mana aku kongsi resipi-resipi masakan di blog ni (siap ada tab khas lagi tuh), akan aku cuba buat hal yang sama untuk kisah travels aku. Mohon diri ini tabah dan konsisten. Doakan! 

FJ : Saja nak tanya, kenapa mug dalam berisi air kosong pon semut sibuk nak lepak, ya? 

Tips untuk dapatkan kempen dari Nuffnang : Korang ada baca ke?

Assalamualaikum,

[sumber]
Sudah lama sebenarnya aku blogging. Tapi, aku kurang peka dengan fungsi Nuffnang kepada bloggers, atau lebih tepat jika aku katakan, fungsi Nuffnang dalam membantu aku, selaku seorang blogger menjana pendapatan. Sebelum aku teruskan, aku nak ketengahkan dua soalan.

Berapa ramai antara kita yang akan rujuk manual sebelum mulakan sesuatu perkara/tugasan?
Berapa ramai antara kita yang akan rujuk kembali manual, setelah sekian lama melakukan perkara/tugasan itu?
Ok, kenapa aku tanya macam tu? Jeng jeng jeng. Sebabnya; baru saja kejap tadi aku tengok balik 'manual' yang Nuffnang bagi untuk membantu bloggers pikat hati advertisers. 

Antara tips mudah yang Nuffnang bagi;
  1. Sentiasa update blog surveys anda. Dengan cara ini, akan memudahkan advertisers mengesan minat blogging anda.
  2. Pastikan unit-unit iklan anda berada pada kedudukan yang sebetulnya. Skyscraper unit menjadi item paling atas di sidebar, Leaderboard unit menjadi perkara pertama yang dilihat pembaca sewaktu melawat blog anda dan Large Rectangle unit berada betul-betul selepas entry anda yang terbaru.
  3. Semkian banyak ads unit yang anda letak di blog anda (ketiga-tiga unit), semakin tinggi peluang untuk anda mendapat kempen dari advertisers.
  4. Advertisers mengutamakan ahli Glitterati Nuffnang dalam mengagihkan kempen, selaku ahli Nuffnang yang setia. :)
Bila aku semak balik blog aku, aku dah buat mistakes besar selama ini. Awal-awal daftar dengan Nuffnang dulu bukan tak baca benda ni semua. Tapi, bila dah lama-lama, lupa dan tidak dititikberatkan. Selama ni, aku buat kisah tak kisah dengan Nuffnang ads unit ni. Pasang 2 unit je. Tu pun, yang Skyscraper unit aku letak nun jauh di bawah sidebar. Leaderboard unit pula tak pasang langsung. Patutlah Nuffnang segan-segan nak bagi aku kempen. Heeee~~ 

Jadi, tunggu apa lagi. Kemas kini aturan ads unit dan blog survey korang sekarang! 

FJ : Banyak tips berguna dari bloggers handalan yang lain. Ce google, ce google. 

Thursday, 7 June 2012

Oreo Cake dengan Oreo Buttercream

Assalamualaikum,

Semalam, adik I buat kek - Oreo cake. Teringin sangat katanya lepas tengok iklan ice cream cake dari Baskin Robin tu. Cuma, versi yang adik I buat ni, bukan ice cream cake. 

Jom tengok apa bahan-bahan yang adik I guna untuk buat kek ni;

1 cawan butter
1 cawan fresh milk
2 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung serba guna
2 biji telur putih
1 sudu teh baking powder
1 cawan gula
8 keping Oreo cookies
secubit garam
(untuk fresh milk tu, adik I guna Dutchlady saja)

inilah hasil kek yang my sister buat 

Wednesday, 6 June 2012

Sempena musim kawin : Perlu atau tidak invite ex?

Assalamualaikum,

[sumber]
Musim cuti sekolah kt Malaysia ni, sinonim sgt dgn musim org kawin. X kira la cuti bulan 3, bulan 6 atau bulan 11. Aku yakin sgt, saki-baki lagi 3-4 hari cuti sekolah ni pon, masih ada org yg nak buat kenduri kawin. Makanya, masih ada lagi weddings yg perlu dihadiri untuk memenuhi tanggungjawab sosial kpd masyarakat. Kalo kat area tmpt aku tinggal ni, bila nama je cuti sekolah, dah xde term weekdays-weekend. Boleh kata setiap hari pon ade wedding. Kalau tak bernasib baik, dlm satu hari, smpi ade 4 wedding invitations. Good luck aku ucapkan utk perut korg.

Bagi pihak pengantin dan keluarga, aku rasa dua-dua pihak sibuk dalam mengendalikan urusan jemputan. Nak jemput siapa, bajet berapa ramai jemputan, etc. Ofkos lah kalo jemputan utk kawan2, dibuat sendiri oleh pengantins. Persoalan yg aku nk timbulkan di sini ialah, perlu atau tidak korg jemput ex(s) ke wedding korg? - nyata di sini, soalan ini ditujukan kpd pengantin yg ade ex(s) la kan. 

Hasil survey aku di twitter mendapati, ada sesetengah org jemput ex(s) dan sesetengahnya tak. Bagi aku personally, mungkin pengantin tu sendiri kne tgk dulu mcm mane hubungan mereka dgn ex(s) mereka skrg dan turut mengambil kira perasaan bakal pasangan sebelum melayangkan jemputan kpd bekas kekasih masing-masing. Maksud aku, kalo skrg masing-masing masih berhubung, dan xde apa2 masalah, ok la kalo nk jemput. Tapi, dibuatnya bakal pasangan si pengantin x suka @ x selesa @ x gemor @ apa2 shj perasaan kurg senang timbul terhadap si bekas kekasih, maka x perlu la dia dijemput. 

Friday, 25 May 2012

Andai ku bercinta lagi by MOJO

Assalamualaikum,

Lama tak share lagu, kan? Hehe. Jom layan lagu ni. ;) 



Song/Lyric : Edry Abdul Halim

Kini kau tiada
Senafas pun ku perlu mencuba
Kau bawa pergi sebahagian dari jiwa raga

Bersendiri hidup umpama hilang erti
Bagaimanakah meneruskan hayat ini

Andai ku bercinta lagi suatu hari nanti
Tunjukkan di mana
Ruang hati untuknya yang masih belum kau huni?

Apabila tiba waktu bersemuka
Ku perlu pejamkan mata dan memaksa lafaz cinta
Dengan bayangmu di minda

Tiada pengganti bisa hadir dan mampu menyembuh
Rawan di hati meleraikan semangat ku runtuh

Bersendiri masa umpama tak beralih
Berapa lama lagi harus ku merintih

Malam tidak berpurnama
Fajar tiada kejora
Aku hilang di dalam gelita kalbu
Tanpa dirimu asaku mati




FJ : Lagu ni bagi aku, best. Well, kebanyakkan lagu hasil ciptaan Edry Abdul Halim, mmg aku suka. Yg ni, genre rock. Jangan ingat rock x best oi. Haha. 

Friday, 18 May 2012

He who-had-crush-on-me

Hello gorgeous!

[source]
Have you guys came across with the hashtag #MentionYourCrush these past few days on your timeline? Ok, I am not definitely saying I was the one who started the hashtag. NO-NO. In fact, I was all blurry what was the hashtag should've been like. I mean, you have to mention your crush tweethandle, haven't you? Well, this entry is not about my crush, but the person who had crush on me. *yeiklss - vomit*

It was around summer 2008. I decided not to return to Malaysia and work. Thus, I handed in the application form for the summer job. The agency contacted me that I passed the requirements and need to attend an interview session - I had never imagine once that I have to go through an interview for a cleaner position, really. Luckily, I got the job. ;) The pay was quite expensive for a part time job - £7/hour. Well, it's quite a lot of money, for me - we (the part-timers, mostly students) need to work for 5 hours daily. So, mathematically, I've earned about £175/week. Ask no more, why I chose to do the cleaner job. *grin*

What did I do? Well, most of the time, I was cleaning the university accommodation - the rooms, kitchens, loos, and showers as the students left the accommodations for summer holiday. Every single student would be allocated to a student residential and work in a group assigned by the supervisor in-charge. I was in a group with two ladies and a young man - they were all permanent staff. The ladies both were really kind and friendly since my first day at work. The man on the other hand, was a bit quiet with me, until one day (on the second week) he had to help me out as I've got involved in this situation-which-I-will-tell-you-later.

Wednesday, 9 May 2012

Pendengaran kurang jelas : Jangkitan pada telinga tengah

Assalamualaikum,

Semalam, aku ke sebuah ENT (Ear, Nose, Throat) Specialist Clinic - Klinik ENT Venka, Kuala Terengganu. Saja pegi nak buat check up telinga, sebab aku perasan yang these past few months aku mcm kurang dengar sket. Kurang peka dengan bunyi2 yg perlahan. Kadang2, kalau bercakap dengan orang pon, aku kne mintak org tu repeat balik apa yg dia cakap, which leads to annoying. Org yg kne repeat annyoed dgn aku sbb dia kne ulang2 byk kali, dan aku pon annoyed jugak sbb even dia dah repeat, aku still x dpt tangkap apa yang ckp. Some other times, aku silap dengar apa yg org lain ckp. Org tu sebut lain, aku dengar lain. Ada ketikanya, telinga berdengung dan sakit. 

sumber diagram : dangerousdecibels

Mula2, Dr Venka ada tanya beberapa soalan sebelum dia periksa keadaan telinga aku. Mungkin dia nak pastikan symptoms tertentu. 

Dah berapa lama masalah ni berlaku? - lebih 6 bulan.
Selalu dapat selsema ke? - tak.
Ada keluar nanah dari dalam telinga? - takde.

Monday, 7 May 2012

Saguhati dari denaihati.com

Assalamualaikum,

Lebih kurang 3 minggu lepas, satu parcel POS LAJU MALAYSIA sampai ke rumah. Aku langsung tak tahu pasal parcel tu, sampailah ayah bgtahu, ada parcel untuk aku. Mula-mula, pelik jugak sebab rasenya takde purchase ape2 online dan takde jugak org bgtahu nak send apa-apa barang. Makanya, bila aku belek kotak pos laju itu, tertera kt sender detail nama denaihati.com. Waah! Dah sampai rupanya saguhati yang denaihati janji nak bagi tu. Hehe. Berbunga jugak rasa hati ni, sebab first time ever dapat such thing from online activities.:P



Thursday, 26 April 2012

dé efjay is now on facebook!!

Hello and good day reader!

After long consideration, I have finally set up a facebook page for this blog. It has just recently set up, so I could say, there's not much of 'likes'. As for the time being, the page required at least 25 'likes' before I could set it for a specific username - wonder myself when would it reach 25.

click here to check it out! 

For now, this is how the page looks like. Yeah, I know, very few things up there but I'll keep updating and working on it! :) Don't forget to drop by! Say something if you wanted to. 

FJ : In case the link doesn't work, just type in 'Blog de efjay' in your facebook search box ;) Much thanks!! 

Thursday, 19 April 2012

Majlis Anugerah Sukan Negara 2011

Assalamualaikum,

Semalam, berlangsungnya Majlis Anugerah Sukan Negara 2011. Berikut adalah senarai pemenang anugerah bagi tahun 2011.

Olahragawan Kebangsaan
Datuk Lee Chong Wei (badminton)

Olahragawati Kebangsaan
Pandelela Rinong (renang)

Pasukan Lelaki Kebangsaan
(memanah)
Cheng Chu Sian
Khairul Anuar Mohamad
Haziq Kamaruddin

Pasukan Wanita Kebangsaan
(renang)
Katrina Ann Abdul Hadi
Png Hui Chuen
Less Zhien Huey
Yoe Pei Ling
Tan May Mei
Mandy Yeap Mun Xin
Tasha Jane Taher Ali
Gan Zhen Yu
Lee Yhing Yu
Emanuelle Mah Thil Da

Olahragawan Paralimpik Kebangsaan
Allahyarham Muhamad Salam Sidik (memanah)

Olahragawati Paralimpik Kebangsaan
Hemala Devi Eni Kutty (olahraga)

Jurulatih Lelaki Kebangsaan
Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan (berbasikal)

Jurulatih Wanita Kebangsaan 
Rosniza Abu Bakar (gimrama)

Anugerah Kepimpinan Sukan
Datuk Seri Kee Yong Wee (wushu)

Anugerah Khas 
Shaharudin Jaffar (berbasikal)

Anugerah disampaikan oleh DYMM Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah.

Tahniah kepada semua pemenang!

sumber : akhbar sinar

Tuesday, 17 April 2012

Wahai mahasiswa yang suka berdemo..

Assalamualaikum, 

demonstrasi [source]
Sejak kebelakangan ini, banyak benar berita-berita perihal mahasiswa berdemonstrasi. Demonstrasi pelbagai, yang menuntut bermacam hak dan untuk kepentingan bermacam pihak! Secara peribadi, aku rasa kesal dengan terjadinya demonstrasi-demonstrasi ini. Bukan kerana perjuangan atau tuntutan mereka, tetapi kerana cara yang digunakan. Sudah pula, kebanyakan demonstrasi-demonstrasi ini berupa demonstrasi jalanan. Yang melibatkan pihak berkuasa untuk dileraikan. Yang jadi tontotan orang awam di sekeliling persekitaran. 

Mahasiswa-mahasiswi harapan nusa bangsa ini sedang sibuk berdemo menengakkan sesuatu yang dikatakan hak mereka. 
Mahasiswa-mahasiswi kebanggaan ayah bonda sedang bersungguh-sungguh melaung slogan maki hina di jalanan. 
Mahasiswa-mahasiswi tonggak negara sedang berpimpin tangan, berganding bahu mempamerkan kecetekan akal mereka kepada umum.

Monday, 16 April 2012

Hubungan tanpa nama

Assalamualaikum,

Dia kadang-kadang pelik dengan situasi sekarang. Apa yang sebenarnya sedang berlaku dan apa yang sebenarnya dia perlu buat. Mungkin bukan masalah serius. Mungkin. Bila tiba-tiba terlintas di fikiran, dia, dalam kata tidak, tetap mahukan jawapan. Apa sebenarnya ini? Bolehkah dia gelar ini adalah hubungan? Namun, hubungan yang bagaimana? Kenalan? Kawan biasa?

bergaduh [source : mymilktoof]
Kenalan? Mereka lebih dari kenal. Dia kenal pihak lagi satu, cukup untuk mengenali selepas hampir 6 tahun berkenalan. Begitu juga pihak di sana. Bagaimana kalau kawan biasa? Dia cuba takrifkan kawan biasa. Kawan yang kadang-kadang sahaja bertanya khabar. Kawan biasa tak kisah jika lama tidak berhubung. Kawan biasa, bila bergaduh, memang tak kisah untuk berbaik balik atau tidak. Kawan biasa tak mudah sensitif atau berkecil hati. Kawan biasa juga sukar 'membaca' kawannya. Jadi, dia simpulkan, dia dan pihak lagi satu, bukan kawan biasa. 

Sunday, 15 April 2012

Me and Mr Darcy : a modern fantasy

Hello and good day,

book cover and it's paperback :)
After a string of disastrous relationships, Emily Albright has had it with modern men. She'd rather curl up with Pride and Prejudice and step into a time where men were honourable and strode across fields in breeches, their damp shirts clinging to their chests. The men she meets are more into pleated trousers, two-timing and internet porn. So when her best friend invites her to Mexico for a week of margaritas and manhunting, Emily books a guided tour of Jane Austen country instead. There are no dream men here. The coach is full of pensioners, apart from one Spike Hargreaves, a foul-tempered journalist writing a piece on why most women would love to date Mr Darcy. But then she walks into a room and finds herself face-to-face with Darcy himself. And every woman's fantasy suddenly becomes one woman's reality...

'There are no dream men here'. Yet, she found one.

I must say I've spent long time to have this book finished. No particular reason I just felt that finishing it off in one go would be a major waste for me :P. Honestly, 'Me and Mr Darcy' was my first book, in Alexandra Potter shelves and it was a big hit! Saying this book was the modern version of 'Pride and Prejudice' is not too much, aite? I've never read 'Pride and Prejudice' before, pardon me. T_T As I went through 'Me and Mr Darcy', I felt like reading two books in a time. Sounds unfair for 'Pride and Prejudice' fans, but that was what I thought.