Monday, 2 December 2013

Teaser gambar nikah

Assalamualaikum,

Haaa.. ala2 retis sgt tajuk entry. Ape igt aku ni jenis ala2 Raikan Cinta gitu? Derkkhh..

Ade la 2, 3 keping gambar nikah yg aku dapat dr photographer. Tu yg igt nk tayang kt korang. Fyi, baju itu mak aku yg jahit dan beading aku buat sendiri -aku ade tulis entry psl ni. Belasah je. Asal ade. Gambar ni yg raw dr photographer.







Kitorg nampak mcm budak2 kan? Hahahaaa

posted from Bloggeroid

Tuesday, 12 November 2013

Kawin cepat oiiii! Versi kuala terengganu

Assalamualaikum,

Lepas 3 weekends jd pengantin dan penat lelah mengemas rumah, akhirnya baru kitorg dpt enjoy our time togetger, just the two of us kt Cameron Highland! ! Kat terengganu, tgh musim tengkujuh. Hari2 mao hujan. Maka x dptlah kami menjejakkan kaki ke pulau2 cantik kt terengganu. Sempat jalan2 kt bandar kuala terengganu je. Sempat la pegi muzium negeri (losong), masjid kristal, pasar payang. Cik abang beli buah tgn sket utk family di pahang. Dia beli selipar fisioterapi, tp tertinggal pulak kt kedai mane ntah. Tulah. Cuai sgt. Dua2 pon cuai.

Pastu, g main layang2 kt pantai batu buruk. Walopon dah beratus2 kali pegi pantai batu buruk, tp x pnah berkesempatan nk main layang2 kt situ. Yelah, pegi dgn mak. Mane mak nk layan anak dia yg tua bangka nk main layang2. Bila pegi dgn suami, suami layan. Syok rupanya kawin ni ye. Ade suami yg nk melayan kita. (Itulah motif tajuk entry) Heeeeee..






posted from Bloggeroid

Saturday, 19 October 2013

Persiapan #8 : DIY baju nikah

Assalamualaikum,

Tinggal seminggu lagi sebelum nikah. Haisss.. baju nikah pon x siap2 lg. Masih dlm proses beading. Sebab aku beading sendiri, so mmg lambat lah siap. Malas nk upah. Kos tinggi. Kalo buat sendiri, walaupon xde la lawo sgt memandangkan aku mmg xde formal knowledge psl beads, at least kos rendah. Dan aku bleh suka2 hati je nak buat design mcm mane pon. Igt nk buat simple2 je. Oh ya. Warna baju nikah, ofkos lah putih. Baju mak aku jahit- the best tailor @ designer in the world, dan aku buat beading. Hentamlah kan..



Igt nk tambah jugak bunga 3d. Tgk lah mcm mane. Nak cari warna beads (aku pakai pearls actually) yg match dgn warna sampin encik tunang bapaklah susah. Haha.. orait girls.. nk sambung menjahit. Daaaaaaa...

FJ: seminggu bukan lame pon.. dah lah kne pegi kursus 3 hari.. so, tinggal 4 hari je nk buat persiapan! Eh.. tolak hari nikah.. tinggal 3 hari je!! Mampos.
posted from Bloggeroid

Saturday, 24 August 2013

DIY Sticker bulat : Design vector FREE untuk download!

Assalamualaikum,

Sticker bulat sangat comel dilekat2 kat gift utk guests kan? Ramai jugak bride-to-be yang buat sendiri sticker. Nampak comel dan cute. Tapi, xyah membazir sangat kot sampai terover-over.

2, 3 hari ni berpeluh jugak aku duk belajar guna Adobe Illustrator. Xde lah belajar nk bersungguh2 sangat. Sekadar lepas untuk design aku punya sticker bulat je. Sebab kalo nak order, 1 piece dah 20sen! Kalau buat sendiri, rasenya kos lagi sikit. Lagipon, jumlah yang aku nak tu, xde lah banyak. Harga yang aku sebut tu, 20sen/pc kalo tempah 1000. Banyak sangat 1000 tu. Aku nak dalam 250 je belah pihak perempuan. Pastu, 200 untuk pihak lelaki. Kalo order 250 je, seme 250 pcs design sama, x dapek la harga 20sen/pc. Harga naik jadi 35sen/pc. TQ. T___T

So, usaha keras aku dah membuahkan hasil. Walopon kalo org lain tgk,xde lah power benor, tp dah ckop la utk aku. Blom print lagi, jadi xmo tunjuk. Malu i. Mula2, agak susah nak cari design kat internet. Lepas try and error, akhirnya aku decide utk design sendiri guna Adobe Illustrator. Utk design sticker bulat ni, aku download vectors dari freepik.com! Sangat bagus freepik.com sbb bagi download free vector lawa2 dorg. Kalo shutterstock, seme benda kena bayar.

contoh vector di freepik
Skrg ramai org suka pakai vintage frame, kan? Salah satu sticker aku, vintage frame aku lukis sendiri. (wehee bangga jap dengan diri sendiri). Yang lagi satu, aku ambek kt freepik. Lawa dan memuaskan hati. Tak pon, kalo dah rasa malas sangat, boleh ambek terus vector yg kat bawah ni, crop dalam bentuk bulat, letakkan text, print! Ok je pon, design bawah ni. :) Kalo nak download vectornya, boleh klik di sini

vector polkadot siap dengan frame skali
Yang aku punya, nanti2 lah aku tunjuk. Segan lah kita kan. Ok, nak sambung siapkan lagi 1 sticker. Dah mahir sket guna Illustrator untuk editing. Nak drawing, memang out lah. Kahkah. 

Utk sesapa yang nak template sticker bulat blank 4x5 pcs approximately 2inc x 2inc (bagus utk printing.. sonang kerojee), bleh drop comment dan tinggalkan emel username[at]domain.com. Nanti aku forwardkan template tu ye. :)

Utk yang nak design free pulak, boleh tgk kt entry INI

FJ : X sabar nak balik rumah minggu depan, nak test print sticker!

Two cents : Rasa macam nak jual design sticker je.. murah2 je.. agak2 ada sambutan x? hehe.. 

Tuesday, 20 August 2013

Pulau di Terengganu :: Pakej Honeymoon! Teringin!

Assalamualaikum, 

Dalam pada duk berusaha buat persiapan untuk majlis perkahwinan, aku pun duk sibuk jugak mengusha pakej2 honeymoon yang menarik hati. Ada beberapa tempat yang menarik hati. aku letak dua je lah kat sini yek.. 

1. Gems Island Resort and Spa Honeymoon Package (Pulau Gemia)

Details pakej aku ambek dari lovebulanmadu. Gambar2 seme aku ambek directly dari Gem Island Resort and Spa. According to contact person dari lovebulanmadu, pakej ni available until December 2013 dengan total kos RM 1830.



Sea View Room interior

Sea View's balcony








Tusita Wellness Spa 


2. Laguna Redang Island Resort Honeymoon Package (Pulau Redang)

Pakej yg ni lagi murah, depending on the room types. Aku berangan nak yang Deluxe Sea. Honeymoon mesti la nak bilik mengadap laut kan.. Kahkah. Harga pon lottss more cheaper than Gems, RM1237. Pakej yg ditawarkan pon menarik jugak. Unfortunately, untuk masa ni, x boleh nak pergi, sebab resort ni tutup bulan November. Tu lah, sape suh kawin hujung tahun kan... 



Quad share Deluxe Sea interior
Oleh sebab itu, terpaksalah kami beralih arah ke negeri lain. Sedih jugak rasenye sebab x dapat nk pegi Pulau Redang. Kalau Pulau Gemia, x berapa best kot. Sebab pulau tu, pulau kecik je. Wahai pulau-pulau yang cantik lagi indah di Terengganu, bilakan kita bakal bersua?

FJ : Nama je orang Terengganu. Tapi tak pernah sekali pon pergi pulau2 kat Terengganu.

Sunday, 18 August 2013

Chocolate Snow Ice at Tong Pak Fu

Assalamualaikum,

Seharian duk survey harga barang2 goodie bags dan cadar. Letih weii.. ok, entry kali ni xnak cite psl persiapan kawin. Nak cite pasal.. jeng jeng jeng...



Haaa.. mesti korang nampak sedap kan? Boleh tahan laa.. so, this is actually called Snow Ice. Penat ke sane sini, akhirnya kitorg ambek keputusan to have something sweet at Tong Pak Fu - a restaurant selling Hong Kong desserts . Manis xde lah sgt, cukup rasa manisnya utk 1 dessert recipe. Macam2 perisa ada kat Tong Pak Fu. Menu lain selain snow ice pon ade. Selamat mencuba!

Sebelum masuk, kitorg ada tanya sorg pekerja melayu kt situ.. halal ke x.. dia ckp halal..

FJ : We love each other. We also love foodssss
posted from Bloggeroid

Persiapan #7: HIV dan Thalasemia Screening

Assalamualaikum,

Dah jadi 1 prosedur kawin kat Malaysia setiap pasangan yg bakal berkahwin kena jalankan HIV screening. Cik abg dah buat lama sbb kena settelkan borg pihak lelaki dulu. Aku baru buat hari ni. Oh, utk yg kawin dgn pasangan dr mukim lain, ikut prosedur kawin, kena settlekan borg pihak lelaki dulu baru settlekan borang pihak perempuan. Kalo mukim sama senang je. Sbb tu kami x buat hiv screening sama2.

HIV Screening boleh dilakukan di mana2 klinik, poliklinik atau hospital kerajaan. Bawak skali borang ujian saringan HIV yg pejabat agama bagi. Dah smpi klinik nnti, nurse akan bg 1 lg borang. X fhm kenapa perlu ade 2 jenis borang padahal maklumat yg nk diisi tu same je. Layankan je lah. Nak kawin kan..

Alang2 buat HIV screening, aku buat Thalasemia Screening terus. Oh ya, aku buat ujian kt Poliklinik Bandar Pusat Jengka. Dapat keputusan TAK SAMPAI 10 minit pon! Ade kwn aku btaw, dia buat HIV screening kt Hospital Dungun, sebulan baru dpt result. Lama weiii.. Jadi korg, ambek taw lah sket berapa lama tempoh utk result HIV screening keluar utk melancarkan proses utk mohon kebenaran berkahwin masing2. Kalo result screening ambek masa yg lame, masalah nnti.

Alhamdulillah.. results ok.. yeay! Boleh kawin!!!

doktor bg eye ointment sbb masalah yg aku hadapi
setiap tahun dengan jangkitan eye lid

FJ: opsss
posted from Bloggeroid

Thursday, 15 August 2013

Persiapan #6 : kad jemputan dah tempah! Tips sikit!

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, lepas keje ptg td dah siapkan urusan kad kawin. Syukur kt bandar pusat jengka ada company yg buat kad kawin. X payah pegi jauh2. Harga pon murah. I mean, cukup berpatutan dengan apa yg aku nak. Nak lawa2, full color bagai tapi nak harga murah mane nk jumpa weiii.. buat sendiri la kan. Aku x ambek full color pon. Ambek yg 2 colors je. Ok, aku ade personal opinion psl kad kawin.

1. Tak perlu spend too much kt kad jemputan

Sbb kuantiti yg aku tempah, agak byk - combine kad dua-dua pihak terus, jadi utk reduce cost, kad yg aku pilih murah je. Rm0.30/pc. Kad lipat yg jenis panjang tu, 2 colors.

2. Tak perlu terlalu fancy

Mungkin ade pengantin nak jadikan kad jemputan perkahwinan mereka sbg kenangan. Bagi aku, selain kad, byk lg kot item lain yg bleh dijadikan kenangan. Oleh sbb tu, kad jemputan x perlu too fancy. Sedap mata memandang cukuplah. Hot stamping mmg lawa meletop. Tp, paling murah pon yg aku taw, kad hot stamping dlm RM0.70/pc. Sobsss.. x taw la kalo ade yg lg murah kan...

3. Tak perlu ada gambar pengantin

Mcm aku ckp td, ade org nk jadikan kad jemputan sbg kenangan. So, dorg akn letak gambar dgn pasangan di kad. Aku x sanggup nk buat mcm tu. X sanggup sbb nnti kad tu, org buang je dlm tong sampah. X sampai hati nak bygkan muka kita dgn cik abg dlm tong sampah. Baik aku tempah bunting. Sendiri simpan, x terbuang.

4. Lengkap semua info yg diperlukan

Yg penting dlm kad ialah tarikh majlis, nama pengantin, nama ayahanda bonda, alamat, aturcara ringkas, contact person dan.. MAP! Tolonglah draw map yg ringkas tp jelas dgn main check point. Benda2 yg senang nk spot mcm sekolah, stesen minyak, masjid, balai polis, etc. Lagi2 kalo rumah pengantin kt kwsn yg byk simpang. Igt tu ye bakal2 pengantin sekalian.

5. Tempah sebaik dah confirm tarikh

Yg ni sepatutnya jadi point utama. Tp sbb aku pon tempah lewat, so tips ni aku letak last skali. Haha. Certain printing company ambek ms sedikit lama utk siapkan tempahan. Lagi2 kalo time tu ramai tgh buat tempahan. Kaji lah sikit sebanyak berapa lama tempoh utk siapkan kad. Kalo kad simpan lambat, nnti x sempat pulak nk jemput org. Lagi2 kalo yg melibatkan pos sana sini kan..

Ok, ckop sampai sini dulu. Doakan persiapan kami berjalan dengan baik. Amin...

FJ : bln lepas ade contact 1 company kad kawin ni kat fb dorg.. dorg ckp 'kami akan hubungi cik semula dlm ms terdekat'.. tapi smpi hari ni.. haroommmm.. nan hado hubunginya...
posted from Bloggeroid

Wednesday, 14 August 2013

Persiapan #5: Goodie Bags Items

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, beberapa pihak yang aku contact berkaitan dgn items utk goodie bags dah bagi feedback. Company yg supply brg yg aku nak tu pon dah emelkan invoice. Dalam sehari dua ni, akan buat payment utk proceed orders. Syukur, Allah mudahkan jalan. Walau pon blom settle semuanya, at least we are making progress. Ade lg byk perkara yg x settle psl goodie bags. Utk packaging, blom beli lg paper/kanvas bags dgn kain organza. Kalo kain organza mahal sgt, aku cari net yg murah2 je sudah. Korg kalo ade taw mane2 online store yg jual organza dgn harga berpatutan tlg inform ek..

Ribbon pon x beli lg. Ribbon senang je nak cari, cuma nk cari yg lebih murah tu mungkin x berapa senang. Igt nk letak jgk small items mcm sweets or candies. Tgk lah mcm mane nnti. Mcm mane ghopenye goodie bags aku tu, dah lepas majlis nnti baru nk tunjuk. Awal2 dah show off sane sini x surprise la kan.. surprise lah sgt kawwww..

Kalo sempat order/buat small sticker rectangular size 5 cm × 2 cm, x pon round sticker yg kecik2, ok jgk kan. Boleh main tampal2. Haha.. yg tu kne kira budget dulu. Stakat yg aku jumpe skrg, stickers bapak la mahalnya..

Bak kata nenek aku, zaman skrg ni, kalo ade jumpe brg harga MURAH, btaw lah dia.. hahahaa

FJ : dah masuk waktu zohor, moh segerakan solat.
posted from Bloggeroid

Tuesday, 13 August 2013

Persiapan #4: Bridal dan pakej kawin (Dungun)

:: entry tertunggak ::

Assalamualaikum,

Alang2 cuti lama sket, aku ambek kesempatan serba sket utk buat apa yg mampu utk persiapan majlis nanti. Ahad dan isnin baru2 ni aku sempat usha beberapa bridal kt Dungun. Nak cari pakej yg memuaskan hati dgn harga murah, mmg xde la kan. So, be realistic bride-to-be sekalian. Hari tu aku ada fikir jgk utk DIY byk benda termasuk deco utk bilik tidur dan meja makan beradap. Cuma, benda2 DIY ni kena fikir jgk actually. Kita duk ckp DIY byk jimat kan.. Tapi kalo dah terpaksa beli mcm2 utk buat deco, pastu brg2 deco tu x pakai dah lepas majlis, membazir jgk sebenarnya. So, nak DIY pon fikirlah mengikut kesesuaian.

Balik pada bridal, lepas usha2 tmpt2 yg aku familiar dlm area Dungun, bridal pertama aku pegi ialah Nazana Bridal, kt area TM Point Dungun. X pasti lah berapa jenis pakej yg ada kt situ, tp owner dia Puan Hana ade btaw pasal pakej RM1890, pelamin, meja makan beradap dgn bilik tidur. Harga x termasuk kos transportation. Kos transportation yg dinyatakan pon x jelas. Yg disebut, 'dalam RM200'. Baju2 x berapa lawa pada pandangan mata aku. Pelamin pon x berkenan. So, I passed.

Next, Zeela Wedding House, berlokasi di bangunan niaga baru sebaris dengan Kamdar Dungun. Masa aku sampai, ada customer tgh try baju. Nak bertunang katanya. So, owner bridal sgt sibuk. Jd, aku layan diri je lah. Tengok2 baju yg ada. Boleh tahan design baju yg ada. Pelamin kt bridal ni pon lawa2. Harga dan pakej yg ada x sempat nak tanya. Boleh tgk kt fb dorg gambar2 majlis yg dorg pernah handle. Nak tanya lebih2, mmg x dapat. Quotation pakej pon x sempat diberi. Jadi aku moved on to bridal lain.

Kat deretan kedai D' Sura Gate, tingkat atas bangunan pizza hut, ada 1 bridal kt situ. Kalau x silap, Anjung Sri namanya. Waktu aku sampai, bridal tu buka dan ada sorang perempuan kt situ. Aku syak, tu pekerja bukan owner. Sebab apa? Sbb budak tu x friendly langsung. Ada ke org dtg nk tanya pakej, dia hulur katalog gambar2 yg bridal tu ada, tanpa sepatah pon explanation? Dik, keje kt bridal x bleh bisu dik. Customer lari nnti. Kena sembang2 dgn customer, tanya dia nak yg pelamin mcm mane, majlis dia bila, bajet dia berapa. Lepas selak2 katalog tu, aku jumpe 3 jenis pakej. Pakej paling mahal harga RM2500 kalo x silap, then RM2200 then RM1900. Aku tanya dia 'baju pengantin kaler ni ada?' Sambil tunjuk hp kt dia. Dia ckp 'xde'. Aku tny lg 'kalo customer request baju baru?' Dia jwb 'kita x buat baju ikut request customer'. Pulak dah. Pelik dah aku. Kalo x buat baju ikut request customer, abes tu, ikut sape? Ikut suka awk ke dik? Malas nk tanya byk2 kt org yg x friendly, so aku cabut.

Salah satu pakej dari Anjung Sri

design pelamin yg belum siap sepenuhnya dari Eja's Pesona Butik

Pastu, aku pergi pulak Eja's Pesona Butik. Bridal ni kt area Taman Jejawi, Dungun. Dekat2 dgn SK Pusat. Haaa.. owner bridal ni, abg Syed, bg layanan terbaik antara bridals lain yg aku pegi. Mcm bridals lain, dia tunjuk kt aku katalog yg dia ada. Pelamin yg up-to-date dlm lappy dia pon dia tunjuk. Ada lah 1 pelamin ni, aku jatuh hati benor. Lawa yg amat dan blom pernah lg aku tgk pelamin yg cenggitu gayanya. Menepati ciri2 yg aku nak - bukaan pelamin besar dan unik. Gitu kaww.. kalo dah berkenan kan? Aku btaw dia kaler yg aku nak (tunjuk gmbr dlm hp). Kaler tu xde, tp dia willing utk design baju baru utk aku, ikut taste aku. Wohooo.. and aku ade tgk jgk deco meja makan dan bilik tidur. Boleh tahan jgk. Lepas belek2, selak2, aku tny la.. regenya kan. Dia ckp, all in.. dia bg RM2700. Takkan lebih dr tu. Dlm kepala aku, xde la smpi byk tu kan.. bajet aku bwh sikit je. Lepas fikir2 balik, kalo aku nak yg tu, aku kena rasional la. Nak lawa2, baju baru, tp nak murah? Sape nak bg kan.. So, abg Syed ckp aku fikir dulu dan survey dulu tmpt lain. See.. professional noks! Kat atas tu, salah 1 gmbr pelamin yg blom siap, abg Syed tunjuk kt aku. Nk letak yg aku berkenan dan lain2 pelamin, tkt dia x izin pulok. Kalo nk tgk lebih2, bleh google ye Eja's Pesona Butik.

Tulah yg stakat ni aku usha. Ade lg, nnti aku update.
posted from Bloggeroid

Sunday, 11 August 2013

Keputusan Perlawanan Akhir Malaysia vs China Wang Lao Ji BWF World Badminton Championship 2013

Ok, malas nak type panjang2, aku pergi straight forward je ke keputusan perlawanan badminton men single antara Lee Chong Wei (Malaysia) vs Lin Dan (China). Set pertama: 21-16, set kedua: 13-21, set ketiga: 17-20

Aku x sempat tgk set pertama. Tapi dr apa yg diulas oleh makcik2 pengulas, set pertama dikuasai oleh Lee Chong Wei. Dalam set kedua, permulaan set dikuasai oleh Lin Dan dgn 5 mata. Half way through, Chong Wei ditinggalkan jauh 1-11 oleh Lin Dan. Lepas tu, baru lah nampak usaha2 utk Chong Wei mengatasi Lin Dan. Set berakhir dgn mata berpihak pada Lin Dan. Mmg dah biasa mcm ni pon aku rasa corak game dorang. Maksud aku mmg stendet dorg akan main smpi rubber game - set ketiga.

Dalam rubber set, kedua-dua Lin Dan dan Chong Wei bermain secara tradisi. Masing2 kejar mengejar mata dengan skills masing2. Cuma, pada aku, dalam set ni pergerakan Chong Wei agak perlahan. Lin Dan pulak banyak mempamerkan riak kecewa setiap kali serangan yg dibuat tidak berjaya. Pada mata ke 16-19, Chong Wei mengalami kekejangan otot. Permainan diteruskan dan Chong Wei berjaya mendapatkan mata ke-17.

Game berakhir dgn kemenangan berpihak kepada Lin Dan kerana Chong Wei x dpt utk teruskan permainan. Kesian jgk wei aku tgk chong wei. Dan aku bajet, masyarakat kat luar akan mengutuk dan buat mcm2 spekulasi psl kekejangan otot Chong wei. Apa2 pon, tahniah diucapkan kpd Lin Dan. Utk Chong Wei, kami tetap bersamamu!!!!

posted from Bloggeroid

Wednesday, 7 August 2013

Persiapan #3: Dokumen dan prosedur kahwin

Assalamualaikum,

2 minggu lepas, Mr Tunang aka cik abg mintak tolong isikan form permohonan kebenaran kahwin. Katanya, tulisan dia x berapa lawa. Kahkah. Jadi, tunang dia yg baik hati ni, tolonglah isi.. Borang dia ambek di Pejabat Agama Jengka, Pahang. Kalau ikutkan apa yg aku baca, x banyak hal yg dimintak. Benda2 biasa je, mcm result hiv (dr hospital atau klinik kerajaan), salinan ic, salinan sijil kursus pra-kawin. Tu je rasenye. Ouh, borang tu satu.



Semalam pulak, aku pegi Pejabat Agama Daerah Dungun. Dah lama plan nak pegi, cuma xde kesempatan. So, bila jumpe dgn pegawai yg bertugas, dia terangkan prosedur dan dokumen2 yg perlu ada utk buat permohonan utk kebenaran berkahwin. Byk jgk dokumen yg kena ada:



1. 2 salinan ic pengantin lelaki dan perempuan.
2. 2 salinan ic bg kedua-dua saksi.
3. Sijil kursus pra perkahwinan dan 2 salinan.
4. Keputusan ujian hiv.
5. Surat akuan bujang dr majikan dan 1 salinan.
6. Surat kebenaran berkahwin luar mukim (bg bakal suami yg tinggal di luar negeri Terengganu) dan 1 salinan.
7. 2 salinan kad pengenalan wali.
8. 2 keping gmbr berukuran pasport (latar biru) bg kedua- dua pengantin lelaki dan perempuan.

Walaupun borang yg diberi dalam tulisan jawi, pemohon kena isi dalam tulisan rumi. Jurunikah pulak mestilah mengikut kwsn tmpt tinggal pengantin perempuan. Pastu kena sediakan RM113.00 utk bayaran jurunikah. Paling lewat pon, borang kena hantar semula ke Pejabat Agama Daerah Dungun sebulan sebelum tarikh nikah. So, ada masa sebulan lebih utk settelkan borang. Kalau boleh mmg nk anta cepat. Lagi awal lagi bagus. Cuma tu lah, kena tggu borang cik abg siap diproses dulu.

Bagi yang tinggal dalan daerah Dungun boleh jadikan entry ni sbg reference. Hehe. Oh, ni nombor Pejabat Agama Daerah Dungun: 09-8481255.

posted from Bloggeroid

Thursday, 1 August 2013

Perkongsian Ramadhan : Perasan tak?

Sekadar untuk tatapan hari ini....

PERASAN TAK?

PERASAN TAK ??PERASAN TAK?...
Duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila dibawa ke StarHill, MegaMall dan seangkatan dengannya..

PERASAN TAK?...30 minit terasa begitu lama untuk berzikir, tetapi begitu pendek untuk menonton drama2 di televisyen...

PERASAN TAK?...Betapa lamanya 2 jam berada di masjid, tetapi betapa cepatnya 2 jam ketika menonton wayang di panggung...

PERASAN TAK?...Susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan doa ketika solat, tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bila bertemu kawan-kawan...

PERASAN TAK?...Betapa seronoknya mendengar seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu perlawanan bola sepak, tapi betapa bosannya bila imam solat terawih bulan Ramadhan lama dan panjang...

PERASAN TAK?...Susah sangat baca Al-Quran 1 juzuk saja, tapi majalah hiburan dan novel best seller 100 halaman pun habis ditelaah...

PERASAN TAK?...Orang berebut depan untuk menonton bola dan konsert, tapi berebut saf paling belakang bila solat Jumaat supaya boleh cepat keluar....

Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :
1. Waktu 
2. Kata-kata 
3. Kesempatan
Ada 3 Hal yg dapat menghancurkan hidup seseorg :
1. Kemarahan 
2. Keangkuhan
3. Dendam ..
Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang :
1. Harapan 
2. Keikhlasan 
3. Kejujuran
Ada 3 Hal yg paling berharga :
1. Kasih Sayang ..
2. Cinta 
3. Kebaikan
Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak pernah pasti :
1. Kekayaan ..
2. Kejayaan 
3. Mimpi 
Ada 3 Hal yg membentuk watak seseorang :
1. Komitmen 
2. Ketulusan 
3. Kerja keras 
Ada 3 Hal yg membuat kita sukses :
1. Tekad 
2. Kemahuan 
3. Fokus ..
Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu :
1. Rezeki ..
2. Umur 
3. Jodoh 
TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yg PASTI :
1. Tua 
2. Sakit 
3. Kematian. ?.

Ya اللّه , insan yg membaca ini adalah insan yg soleh n solehah, kuat, sabar, pengasih & penyayang - maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya, jika dia melangkah, selamatkanlah dia, permudahkan & lancarkan segala pekerjaannya..

FJ : sekadar berkongsi emel yang aku terima hari ini. 

Wednesday, 31 July 2013

Persiapan #2 : Perabot! Bila nak beli?

Assalamualaikum,

Tak lame lagi waktu yg tinggal dalam bulan puasa. Masuk je syawal, maka bulan kawin pon tiba. Masa2 mcm ni dah kira kritikal lah utk bakal2 pengantin. Baju raya, kuih raya, langsir raya dan segala apa yang berkait dgn raya dah ditolak tepi. Yg datang dalam kepala adalah baju kawin, kek kawin, hantaran dan.... perabot! Ramai antara pasangan yg nak kawin skrg nakkan perabot baru utk hari bahagia mereka. Bagi aku, perabot baru x penting sgt utk majlis perkahwinan. Mana yg boleh pakai lagi, yg still elok, pakailah. Membazir adalah x perlu. Byk lg benda lain nk pakai duit ye dak?

Apa2 pon, itu hak masing2. Walau pon begitu, aku ade jugak beli perabot dan barang2 letrik. Jgn salah faham ye. Barang2 tu seme dah loading ke rmh kitorg - rmh lepas kawin. Sebut rmh kitorg, excited la pulak. Haha. Oh, ya.. so, bila waktu yg sesuai nak beli perabot? Sekarang! Di hulan puasa. Rata-rata kedai, segala mcm jenis kedai akan ambil kesempatan bulan puasa utk buat sale raya. So, kalo perlukan perabot atau brg letrik, skrg adalah waktu yg tepat utk beli. Namalah kedai apa pon yg jual perabot, MESTI ada sale!

2 minggu lepas, cik abg ajak gi Courts Mammoth sbb dia ade usha peti ais, tv dgn washing machine kt situ sebelum puasa. Alhamdulillah, rezeki kami ada. Lepas banding2kan harga dgn barang2 yg ada, cik abg decide utk beli peti ais dgn washing machine. Heee.. washing machine 7 kg (brand x igt) + peti ais LG (x igt pulak berapa liter capacity) + shipment = RM1557.

Minggu lepas pulak, kitorg meronda mengusha perabot2. Kat area jerantut, jengka, dan temerloh. Mmg byk kedai yg buat sale sempena raya. Kena pilih je mana yg berkenan dan kena dgn bajet kita. Aku aim nak cari set sofa dgn set bilik tidur. Rasanya, yg basic perabot tu je lah. Aku decide utk beli set sofa kt jerantut, kedai perabot tauke Cina depan TenTen. Murah je sofa tu, kena lah dengan saiz dan design nya. Aku pilih set 1+2+3 sofa. Beli yg L-shaped kang, simple sgt. Tauke kedai letak harga RM799. Aku tny psl coffee table. Dia ckp " harga dah offer maa.. xkan mau bagi free lagi.." Padahal, aku g survey kedai2 lain, even harga offer, dorg kasi je coffee table free.

So, aku btaw lah dia psl tu. Dia fikir2 kjp, then setuju kasi free coffee table. Still lg x puas hati, aku mintak dia turunkan harga RM750. Beberapa minit jgk duk tawar2 harga. Sampai aku kasi ayat, "kalo u kasi harga tu, nnti sy ambek set bilik tidur dgn u jgk".. Dia setuju terus woi! Haha.. Jd pembeli, biarlah bijak. Jadi bijak, jgn jadi penipu. Yg lain nnti2 lah aku cerita.. hehe.. Maka, dapatlah set sofa tu kt aku.

Hari khamis lepas, peti ais sampai. Hari jumaat, set sofa sampai. Alhamdulillah.. rezeki. :)

FJ : Mengantuk dahhhh
posted from Bloggeroid

How to make the simplest ever table tags?

I were given sort of last minute task, which actually belong to someone else. Well, you know how hard some people would try to let themself out from task. Please, do not be one.

We're going to have this dinner event for breaking fast at work. For some reasons, table tags are needed. I am sooo not an expert in making table tags. These are the least thing I could do.

Step 1: Draw some kind of table in Word with the tags on it.



Step 2: Cut them into small pieces.





Step 3: (top left) Fold the small piece into 2.

Step 4: (top right) Then, fold again into 2, so it makes the small piece of paper into 4 sections, according to the drawn table - refer down left.

Step 5: (down right) Glue one of the sections and stick the glued one to the other end of paper.

There you go, you simplest ever table tags are ready to go.


posted from Bloggeroid

Sunday, 28 July 2013

Kerja menjahit menjelang raya

Assalamualaikum,



Sekejap je rasenye dah hampir ke 2/3 bulan ramadhan.. tiap2 tahun pon rasa mcm ni. Hari ni first day berpuasa.. tiba2 je tinggal lg 2, 3 hari je dalam ramadhan. Apa2 pon, bersyukurlah kita semua kerana masih punya peluang utk bertemu ramadhan, sekurang-kurangnya hingga ramdhan kali ini. Alhamdulillah..

Kalau org lain sibuk dgn persiapan raya, aku x rasa nk bersiap sgt utk raya. Ada lah beli kuih raya sket2 nak bawak balik utk mak. Kesian pulak mak nnti. Kalau nk buat, mmg x dah rasenye. Pastu, tukar duit utk duit raya. Baju raya.. tudung.. kasut.. seme xde lg. Kalau sempat siap baju raya, pakai lah. Kalau x sempat, pakai je mane yg ade. Kasut mmg x beli baru dah. Tudung nk beli 1 je. 1 lg pinjam je dgn adik.

Walau pon begitu, aku ade huat kerja menjahit sket. Ade 1 baju yg dlm proses nk siapkan. Buat simple2 je. Nak pakai mlm hari majlis nnti, ataupon pakai mlm sebelum majlis. Ramai org kt rmh nnti. Xnak la pengantin selekeh2. Hehe.

Baju ni dah lame beli.. beli kain chiffon 4 meter utk buat baju. Utk kain x yah beli. Rembat kain pelikat ayah je. Ayah ada byk sgt kain pelikat yg dia x pakai. So, aku ambek je selai. X nmpk mcm kain pelikat sgt pon sebenarnya. Kalo x btaw, no one knows. Hehe.



FJ : pening kepala nk cari duit buat persiapan @_@

posted from Bloggeroid

Wednesday, 24 July 2013

Teaser : Buka puasa ramai2

Assalamualaikum,

Dah 14 ramadhan. Baru berkempatan buka puasa dengan students. Tengah fikir2 bahan apa lg nak beli. Semalam dah pergi pasar, beli ingredients. Bila check balik, rupanya ada lagi yg x beli. Dan ade student request nk mkn koktail buah. Layankan je lah. Kesian pulak..



Haa... cuba teka menu-menu buka puasa kami hari ni..

posted from Bloggeroid

Saturday, 29 June 2013

Apps : Period Tracker untuk si gadis pelupa!

Assalamualaikum,

Ada di antara gadis2 di luar sana yang kurang peka dengan kitaran haid (period cycle) mereka. Tu yang jadi kes mengandung tanpa sedar. *Maaf ya, aku bukan nak menggalakkan ape2.* Tak ada salahnya kalau kamu yg jenis tak peka pada period cycle kamu, untuk muat turun apps Period Tracker dalam hp kamu. Boleh search di Play Store. Senang je pon.

Period cycle setiap gadis/wanita tak semestinya sama bagi semua individu. Secara amnya, period cycle yg normal adalah 28 hari. Apps Period Tracker ini boleh membantu untuk kamu kenal pasti berapa hari period cycle masing2. Apps ini kemudiannya secara automatik membuat pengiraan bilangan hari untuk ke kitaran seterusnya dan waktu subur kamu.





Jangan lupa untuk tap di button 'period just started' setiap kali kamu mulakan period cycle baru (hari pertama)! Untuk wanita yg telah berkahwin, siapa tahu apps ini dpt membantu kamu merancang kehamilan.

FJ : jom kongsi pendapat psl apps ni!

posted from Bloggeroid

Persiapan #1 : guest list

Assalamualaikum,

Kalau bakal2 pengantin lain, dah lame mula buat persiapan, bila kira temph yg ada x pnjg. Tp aku boleh selamba dek je relax2 dan terus berkerja gigih. Sbb hr tu ade sorg member tny psl persiapan, so aku baru perasan yg aku ni masih menyempoikan diri. Oleh hal yg demikian, aku decide utk start dgn senarai tetamu utk tujuan bajet makanan dan jgk bajet kad jemputan.

Dlm keluarga aku, ni kira kali pertamalah kami buat kenduri - aku anak sulung. Makanya, ramai di kalangan kenalan2 keluarga yg tertunggu2 nk dtg. Eceh. Pd pendapat aku, guest list aku mesti ada beberapa kelompok.
1. Jemputan mak dan ayah (vip, kwn2 dan rakan sekerja)
2. Jemputan mak dan ayah (sedara mara & jiran tetangga)
3. Jemputan aku (kwn2 sekolah, kwn2 U, kwn2 sekerja)
4. Jemputan adik I (bos, kwn2 sekerja, dll)
5. Jemputan adik II & III (kwn2 yg tggl dkt2 rmh)

Yg kelompok 4 dan 5 x ramai sgt sbb yg perlukan tumpuan utama ialah kelompok 1, 2 & 3.

Kelompok 1 & 2 aku kena adakan discussion dgn mak ayah. Sbb aku x berapa kenal kwn2 dia dan sedara mara kami T_T yg selalu jumpa tu, boleh la aku listkan terus awl2.

Mlm ni aku dah boleh start buat senarai yg bhgn aku dgn adik2. Nak tggu bila lg kan?

FJ : kena selongkar almari cr jotterbook. X perlu bazir2 beli jotterbook baru pon. Alahhh.. guna Note II pomboleyyyy
posted from Bloggeroid

Friday, 28 June 2013

Teringat zaman belajar dulu

Assalamualaikum,

Masuk kali ni dah kira banyak kali jugak aku jaga exam. Dalam dewan exam, mmg mcm2 ragam boleh nmpk. Yg mengantuk, yg sungguh2 menjawab, yg sibuk menjeling kiri kanan, yg tdo pon ade. Biasalah. Namanya pon pelajar. Kebolehterimaan mereka berbeza.

Hari ni, tiba2 aku teringatkan zaman belajar aku dulu. I was one of these students. Struggling with notes and assignments days and nights. Dlm dewan exam pon bertungkus lumus curahkan ape yg sempat aku igt dalam kertas jawapan. Begitu pon, keputusan lgsg x boleh dibanggakan. Dan aku terfikirkan satu benda. Kalau dulu, aku lebih fokus, lebih berusaha dgn kuat, aku yg skrg mingkin bukan begini. Tak pulak aku rasa tak bersyukur. Bukan. Cuma, ade sedikit rasa sesal dalam hati aku. Ade persoalan yg telah terlambat dtg utk aku betulkan. Yelah, kenapa dulu aku tak lebih bersungguh2? Kenapa aku x rebut peluang dpn mata utk banggakan mak ayah?

Mungkin kerana aku x nampak semua ini akan dtg pd aku. Dan, bila mana aku pulak yg mendidik, aku rasa pelajar2 aku pon mcm aku dulu. Belum nmpk masa depan yg dianggap jauh. Sayang sungguh. Betul, takdir sudah Allah tentukan. Bukan mahu melawan takdir, cuma nasib diri manusia boleh berubah jika usahanya lebih dari yg lain. Mungkin ini yg aku kena 'nampakkan' pd pelajar2 aku.

FJ : bukan kaunselor je yg boleh bagi semangat kt org lain.

posted from Bloggeroid

Monday, 10 June 2013

Cek dari nuffnang akhirnya di tangan :)

Assalamualaikum,

Cek dari nuffnang dah sampai! Alhamdulillah.. kalo nk banding dengan blogger lain, mmg la yg I dpt seciput je. Tapi, excited amat sbb ni adalah first cash out. Tengah2 terdesak, ade jugak duit masuk sket. Rezeki orang kata.. kan? Ntah bila nak pegi bank. Jangan sampai lupa terus nk cash-kan sudah lah.. Nak dapat bukan main susah orang kata..


FJ : balik kampung weeknd ni nak bbank in.. kalau tiap2 bulan masuk, kan best

Friday, 7 June 2013

Hanya aku - lagu tema drama Teduhan Kasih

Bersama janji kau
Sentuh rasa percaya
Hangat dinginmu mengundang rindu kecewa
Hanya aku di huni sepi rasa kasihmu

Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Apakah mungkin berulang janji setia
Apa kan kekal ataupun menyambut duka
Dan dirimu di janji Sang Sempurna
Dan kecewa kini dipulih rasa kasihmu

Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Dihuni rasa rindu
Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Dingin rasa kasihmu
Bagai bintang bersemi
Rindu janji bicara
Kekal selamanya
Walau sekadar mimpi
Tak pernah ku peduli
Selamanya kan ku pasti merindui dirimu
Hanya aku...

Siyes korg kena tgk drama Teduhan Kasih ni.. best.. dan hero dia.. macho semacam.. haha

posted from Bloggeroid

Tuesday, 4 June 2013

I'm enganged! - DYI baju dan hantaran

Assalamualaikum,

Actually entry ni dah siap ditaip di bloggeroid. Due to slow internet connection, bloggeroid x dpt publish the entry. Paling menyedihkan bila, bloggeroid x save pon dalam draft. So, I have to type this all over again. *sigh*

Alhamdulillah, majlis yang dirancang dalam masa yang singkat berjalan dengan penuh sederhana dan baik. Persiapan utk majlis aku ni mmg dibuat last minute. Sebulan sebelum majlis baru mula buat persiapan. Aku dan keluarga dah bersetuju utk buat majlis sederhana. Jemputan pun dari keluarga rapat dan jiran-jiran. Ada lah jugak aku jemput kawan-kawan yang tinggal dekat2 rumah. Xde tempah kanopi, katering, pelamin bagai pon. Baju pun x tempah. Semua pon DIY, cuma perlukan org utk mekap sbb x reti nak buat sendiri. Simple, tp dah cukup utk aku dan keluarga. Pihak lelaki pon xde masalah. Ada sesetengah org, mungkin x suka majlis simple mcm ni. Bagi aku, bertunang je pon, x perlu nak berhabis sgt. Yg penting, nikah nanti. Kan?

1. Baju

Lebih kurang 5 minggu sebelum majlis, encik fiancee ajak pergi kedai kain, nak beli kain utk buat hantaran tunang katanya. Kitorg decide utk beli kain sedondon warna putih. Nanti boleh pakai terus utk akad nikah. Beli kain pon kat temerloh je - dekat dengan tmpt aku kerja. Xdenye pegi jakel bagai. Kain pun murah je, RM 12.50 semeter. Waktu ni, belum decide pon nak theme color yg mane. Sbb encik fiancee kate warna biru cantik, so, kami beli kain warna biru utk buat baju tunang. Mak aku pandai menjahit. Mak tolong jahitkan baju, aku buat sendiri beading dan jahit border lace.

Close up lengan baju yg dalam proses - malu nak tunjuk baju penuh
Kos baju

Kain RM 12.90 x 4 meter = RM 51.60
Border lace RM 22.00 x 2 meter = RM 44.00
Pearls RM 2.50 x 8 = RM 20.00
Total = RM 115.60

baju siap
Katakanlah aku sewa baju utk bertunang, kos sewa dalam RM 150 - 200, tapi aku x boleh simpan baju tu. So, lebih baik kalau buat sendiri. Aku xde lah pergi mana2 kelas jahitan pon utk buat beading, bantai je mana yang rasa sesuai.

2. Hantaran

Coklat hershe

red velvet cake
kain pelikat

Towel
kuih

baju melayu putih - utk akad nikah nnti

Sejadah

Buah-buahan

Candy - Sticky
Struggle btol aku menaip pakai hp ni. Bawak2 bersabar je lah. Dulang hantaran sebenarnya ada 11 dulang. Aku post 10 gmbr je, sbb lg 1 gmbr tu same je dgn gmbr bekas kuih tu. Kuih aku bg 2 jenis. Yg ni kes last minute punya psl. Mula2 nk buat 7 berbalas 9, tp sbb tiba2 pihak lelaki tmbh lg 2 dulang, jd mak aku suruh tmbh jgk lg 2 dulang. Semua ni pun DIY dgn bantuan mak jgk. 2 mggu lagi majlis bertunang, baru aku smpt balik. Sibuk dgn urusan kerja. Sbb tu mak byk tlg. Kalo mak aku x tlg, x tahulah. X smpt agaknya aku nk buat sorg2.

Sebenarnya malu nak tunjuk scene2 waktu majlis berlangsung. Buat entry ni pon sekadar nak share sket pasal hantaran dengan baju. Sebab, skrg ni, ramai suka DIY. Jimat dari segi kos dan lebih memuaskan hati.



Tuesday, 28 May 2013

Nuffnang Now in UK!!

Hello readers! *waving hands over to the Britain land*

Nuffnang has taken several steps (not a step anymore) forward to the land of Queen Elizabeth - United Kingdom! Congratulations to Nuffnang! They're no longer an awesome advertising company in South East Asia, but they've gone wild to world wide! *clap clap*

What is Nuffnang?
So, those who've been blogging in the UK, can now join the community and earn from your blog.

FJ : I lived in UK for more than 4 years and I was waiting for this moment to come. Even they launched the UK community after I left, still am proud of this.

Sunday, 26 May 2013

Menang barang2 The Face Shop bernilai RM289.70

Assalamualaikum,



First time sebenarnya menang hadiah dari contest majalah. Happy? Jangan cakap lahhh.. over excited taw bila dpt taw menang. Nilai agak lumayan jugak - RM289.70 adalah satu nilai hadiah yg besar bagi aku. Barang2 dah pegi collect, ada 3 barang. Lupa dah nama apa. Barang2 ni dari range chia seed dari The Face Shop, yang memberikan kelembapan optimum pada kulit. Lepas ni, In Shaa Allah akan usahakan lagi utk menang lebih banyak hadiah - mcm lah consistent sgt nk masuk contest.

posted from Bloggeroid

Wednesday, 22 May 2013

Seats are selling fast!!

Hello readers,

Are you a movie maniac? Have you ready yet for Fast & Furious 6? Make sure you make some time for the movie esp if you're a diehardfan of Fast & Furious! Well, I'm all geared up for the movie. Hehe. Oh, by the way the seats are selling fast! - referring to a cinema in Pahang for tomorrow show. Pretty sure the same thing happen at your nearest cinemas, dude. Come on, it's Fast & Furious 6, and I'm anticipating the part where the girl 'came back from death'.



FJ : I'm excited.. hehe

posted from Bloggeroid

Monday, 29 April 2013

Sutera crepe from terengganu for sale - ini crepe tidak boleh makan

Assalamualaikum,


Code: SC001B
RM290
(Sold)

Cantik kan? Hehe.. kalau berminat nak beli.. boleh contact personally through my blog fb atau komen kt bwh - harga tidak termasuk pos.
Sutera ni ori dari terengganu. Nak pakai sendiri boleh, nak hadiahkan kt someone special boleh, nak dijadikan hantaran lagi boleh :)

InsyaAllah, more will come.. tunggu ye.. hehe

FJ: saya budak baru bertatih.. ini sutera kain crepe.. semestinya bkn durian crepe
posted from Bloggeroid

Tuesday, 23 April 2013

Blog yang jadi pilihan?

Assalamualaikum,

Minta maaf, aku memang fail bab2 nak letak tajuk bila buat entry kat blog. Kadang-kadang, tajuk tak ada kaitan pun dengan isi kandungan. Hukhuk. Orait. Beberapa minggu lepas, aku diminta oleh unit latihan dan pembangunan staff untuk beri kursus kepada staf kolej. Kursus berkaitan asas pembinaan blog. Alhamdulillah, ramai juga yang berminat nak membina blog. Kebanyakan dari peserta memang tidak tahu tentang pembinaan blog - they started from zero. Ada 2-3 orang yang dah biasa dengan blog, especially blogspot. Oleh sebab pada pandangan aku, platform blogspot ni adalah platform yang user-friendly dan mudah untuk dipelajari bagi beginner, jadi aku ajar mereka buat blog masing-masing dengan blogspot. 

Kursus yang aku berikan adalah hands-on based. Jadi, kalau aku share slide yang aku buat kat sini pun, slide tu tak berapa lengkap. Buek malu yooo orang nengok. 

******

Untuk memberi galakan bagi peserta terus memanfaatkan ilmu yang mereka belajar, aku 'pancing' mereka dengan contest simple. Peserta dikehendaki mempunyai progress dalam blog masing-masing. Peserta juga dikehendaki menulis sebuah entry berunsurkan alam bagi memenuhi kriteria pemilihan sebagai pemenang. 

Alhamdulillah, pemenang sudah pun aku pilih. Ni lah dia pemenangnya ----> blog tangan pancing. Hadiah dah pun aku bagi. Hadiah biasa-biasa je, tak seberapa. Bukan percutian ke Pulau Perhentian mahupun Alaska. Dan aku harap bloggers baru ini akan terus sama-sama memeriahkan dunia blogging. Aku ni, tak adalah terror benor pun. Cuma, setakat apa yang aku tahu, aku bantu. InsyaAllah. Berkongsi ilmu, tak jadi kurang pun ilmu tu. 

FJ : Orang kat sini duk kecoh pasal declare dengan lhdn. Tahun ni tak kena bayar cukai lagi. Kalau tak daftar lagi, tak pe ke?

Tuesday, 2 April 2013

Traveltab tergendala

Assalamualaikum,

Bila aku check balik travel tab kat blog ni, rupanya masih banyak travel entry yg aku x post. Boleh tengok la kat dashboard aku macam kat bawah ni. Few travel logs project delayed since ages (by ages didn't mean like months but years) - some of the post were dated august 2008. Just imagine. *sigh*


Things are kinda mixing up lately. Banyak perkara yang perlu dirancang dengan baik dan berkesan. Dan semestinya I'm not a great planner; not in a thousand years. Dengan keadaan laptop yang agak menekan perasaan - hdd crash, thus semua gambar2 untuk travel posts dah macam tipis harapan untuk diselamatkan dan buat masa ini belum ada usaha untuk menyelamatkan files dalam hdd atau beli hdd baru. 

Aku mulakan projek traveltab ni waktu menganggur sekitar setahun yang lepas. Memandangkan sekarang aku sudah mengepal, jadi ruang masa untuk meneruskan projek itu agak terhad. Untuk setiap entry yang aku buat, kadang2 ambil masa sampai 5 hari untuk aku siapkan. Tak apalah. Mungkin nanti2, projek ni boleh diteruskan balik. 

FJ : Ada terfikir nak cari writer lain jugak untuk blog ni. Tapi, macam sayang je. Bertahun bertungkus lumus hingga ada macam sekarang, tiba2 nak dikongsikan dengan orang lain yang belum tentu sama kepala dengan aku.