Saturday, 24 August 2013

DIY Sticker bulat : Design vector FREE untuk download!

Assalamualaikum,

Sticker bulat sangat comel dilekat2 kat gift utk guests kan? Ramai jugak bride-to-be yang buat sendiri sticker. Nampak comel dan cute. Tapi, xyah membazir sangat kot sampai terover-over.

2, 3 hari ni berpeluh jugak aku duk belajar guna Adobe Illustrator. Xde lah belajar nk bersungguh2 sangat. Sekadar lepas untuk design aku punya sticker bulat je. Sebab kalo nak order, 1 piece dah 20sen! Kalau buat sendiri, rasenya kos lagi sikit. Lagipon, jumlah yang aku nak tu, xde lah banyak. Harga yang aku sebut tu, 20sen/pc kalo tempah 1000. Banyak sangat 1000 tu. Aku nak dalam 250 je belah pihak perempuan. Pastu, 200 untuk pihak lelaki. Kalo order 250 je, seme 250 pcs design sama, x dapek la harga 20sen/pc. Harga naik jadi 35sen/pc. TQ. T___T

So, usaha keras aku dah membuahkan hasil. Walopon kalo org lain tgk,xde lah power benor, tp dah ckop la utk aku. Blom print lagi, jadi xmo tunjuk. Malu i. Mula2, agak susah nak cari design kat internet. Lepas try and error, akhirnya aku decide utk design sendiri guna Adobe Illustrator. Utk design sticker bulat ni, aku download vectors dari freepik.com! Sangat bagus freepik.com sbb bagi download free vector lawa2 dorg. Kalo shutterstock, seme benda kena bayar.

contoh vector di freepik
Skrg ramai org suka pakai vintage frame, kan? Salah satu sticker aku, vintage frame aku lukis sendiri. (wehee bangga jap dengan diri sendiri). Yang lagi satu, aku ambek kt freepik. Lawa dan memuaskan hati. Tak pon, kalo dah rasa malas sangat, boleh ambek terus vector yg kat bawah ni, crop dalam bentuk bulat, letakkan text, print! Ok je pon, design bawah ni. :) Kalo nak download vectornya, boleh klik di sini

vector polkadot siap dengan frame skali
Yang aku punya, nanti2 lah aku tunjuk. Segan lah kita kan. Ok, nak sambung siapkan lagi 1 sticker. Dah mahir sket guna Illustrator untuk editing. Nak drawing, memang out lah. Kahkah. 

Utk sesapa yang nak template sticker bulat blank 4x5 pcs approximately 2inc x 2inc (bagus utk printing.. sonang kerojee), bleh drop comment dan tinggalkan emel username[at]domain.com. Nanti aku forwardkan template tu ye. :)

Utk yang nak design free pulak, boleh tgk kt entry INI

FJ : X sabar nak balik rumah minggu depan, nak test print sticker!

Two cents : Rasa macam nak jual design sticker je.. murah2 je.. agak2 ada sambutan x? hehe.. 

Tuesday, 20 August 2013

Pulau di Terengganu :: Pakej Honeymoon! Teringin!

Assalamualaikum, 

Dalam pada duk berusaha buat persiapan untuk majlis perkahwinan, aku pun duk sibuk jugak mengusha pakej2 honeymoon yang menarik hati. Ada beberapa tempat yang menarik hati. aku letak dua je lah kat sini yek.. 

1. Gems Island Resort and Spa Honeymoon Package (Pulau Gemia)

Details pakej aku ambek dari lovebulanmadu. Gambar2 seme aku ambek directly dari Gem Island Resort and Spa. According to contact person dari lovebulanmadu, pakej ni available until December 2013 dengan total kos RM 1830.



Sea View Room interior

Sea View's balcony








Tusita Wellness Spa 


2. Laguna Redang Island Resort Honeymoon Package (Pulau Redang)

Pakej yg ni lagi murah, depending on the room types. Aku berangan nak yang Deluxe Sea. Honeymoon mesti la nak bilik mengadap laut kan.. Kahkah. Harga pon lottss more cheaper than Gems, RM1237. Pakej yg ditawarkan pon menarik jugak. Unfortunately, untuk masa ni, x boleh nak pergi, sebab resort ni tutup bulan November. Tu lah, sape suh kawin hujung tahun kan... 



Quad share Deluxe Sea interior
Oleh sebab itu, terpaksalah kami beralih arah ke negeri lain. Sedih jugak rasenye sebab x dapat nk pegi Pulau Redang. Kalau Pulau Gemia, x berapa best kot. Sebab pulau tu, pulau kecik je. Wahai pulau-pulau yang cantik lagi indah di Terengganu, bilakan kita bakal bersua?

FJ : Nama je orang Terengganu. Tapi tak pernah sekali pon pergi pulau2 kat Terengganu.

Sunday, 18 August 2013

Chocolate Snow Ice at Tong Pak Fu

Assalamualaikum,

Seharian duk survey harga barang2 goodie bags dan cadar. Letih weii.. ok, entry kali ni xnak cite psl persiapan kawin. Nak cite pasal.. jeng jeng jeng...



Haaa.. mesti korang nampak sedap kan? Boleh tahan laa.. so, this is actually called Snow Ice. Penat ke sane sini, akhirnya kitorg ambek keputusan to have something sweet at Tong Pak Fu - a restaurant selling Hong Kong desserts . Manis xde lah sgt, cukup rasa manisnya utk 1 dessert recipe. Macam2 perisa ada kat Tong Pak Fu. Menu lain selain snow ice pon ade. Selamat mencuba!

Sebelum masuk, kitorg ada tanya sorg pekerja melayu kt situ.. halal ke x.. dia ckp halal..

FJ : We love each other. We also love foodssss
posted from Bloggeroid

Persiapan #7: HIV dan Thalasemia Screening

Assalamualaikum,

Dah jadi 1 prosedur kawin kat Malaysia setiap pasangan yg bakal berkahwin kena jalankan HIV screening. Cik abg dah buat lama sbb kena settelkan borg pihak lelaki dulu. Aku baru buat hari ni. Oh, utk yg kawin dgn pasangan dr mukim lain, ikut prosedur kawin, kena settlekan borg pihak lelaki dulu baru settlekan borang pihak perempuan. Kalo mukim sama senang je. Sbb tu kami x buat hiv screening sama2.

HIV Screening boleh dilakukan di mana2 klinik, poliklinik atau hospital kerajaan. Bawak skali borang ujian saringan HIV yg pejabat agama bagi. Dah smpi klinik nnti, nurse akan bg 1 lg borang. X fhm kenapa perlu ade 2 jenis borang padahal maklumat yg nk diisi tu same je. Layankan je lah. Nak kawin kan..

Alang2 buat HIV screening, aku buat Thalasemia Screening terus. Oh ya, aku buat ujian kt Poliklinik Bandar Pusat Jengka. Dapat keputusan TAK SAMPAI 10 minit pon! Ade kwn aku btaw, dia buat HIV screening kt Hospital Dungun, sebulan baru dpt result. Lama weiii.. Jadi korg, ambek taw lah sket berapa lama tempoh utk result HIV screening keluar utk melancarkan proses utk mohon kebenaran berkahwin masing2. Kalo result screening ambek masa yg lame, masalah nnti.

Alhamdulillah.. results ok.. yeay! Boleh kawin!!!

doktor bg eye ointment sbb masalah yg aku hadapi
setiap tahun dengan jangkitan eye lid

FJ: opsss
posted from Bloggeroid

Thursday, 15 August 2013

Persiapan #6 : kad jemputan dah tempah! Tips sikit!

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, lepas keje ptg td dah siapkan urusan kad kawin. Syukur kt bandar pusat jengka ada company yg buat kad kawin. X payah pegi jauh2. Harga pon murah. I mean, cukup berpatutan dengan apa yg aku nak. Nak lawa2, full color bagai tapi nak harga murah mane nk jumpa weiii.. buat sendiri la kan. Aku x ambek full color pon. Ambek yg 2 colors je. Ok, aku ade personal opinion psl kad kawin.

1. Tak perlu spend too much kt kad jemputan

Sbb kuantiti yg aku tempah, agak byk - combine kad dua-dua pihak terus, jadi utk reduce cost, kad yg aku pilih murah je. Rm0.30/pc. Kad lipat yg jenis panjang tu, 2 colors.

2. Tak perlu terlalu fancy

Mungkin ade pengantin nak jadikan kad jemputan perkahwinan mereka sbg kenangan. Bagi aku, selain kad, byk lg kot item lain yg bleh dijadikan kenangan. Oleh sbb tu, kad jemputan x perlu too fancy. Sedap mata memandang cukuplah. Hot stamping mmg lawa meletop. Tp, paling murah pon yg aku taw, kad hot stamping dlm RM0.70/pc. Sobsss.. x taw la kalo ade yg lg murah kan...

3. Tak perlu ada gambar pengantin

Mcm aku ckp td, ade org nk jadikan kad jemputan sbg kenangan. So, dorg akn letak gambar dgn pasangan di kad. Aku x sanggup nk buat mcm tu. X sanggup sbb nnti kad tu, org buang je dlm tong sampah. X sampai hati nak bygkan muka kita dgn cik abg dlm tong sampah. Baik aku tempah bunting. Sendiri simpan, x terbuang.

4. Lengkap semua info yg diperlukan

Yg penting dlm kad ialah tarikh majlis, nama pengantin, nama ayahanda bonda, alamat, aturcara ringkas, contact person dan.. MAP! Tolonglah draw map yg ringkas tp jelas dgn main check point. Benda2 yg senang nk spot mcm sekolah, stesen minyak, masjid, balai polis, etc. Lagi2 kalo rumah pengantin kt kwsn yg byk simpang. Igt tu ye bakal2 pengantin sekalian.

5. Tempah sebaik dah confirm tarikh

Yg ni sepatutnya jadi point utama. Tp sbb aku pon tempah lewat, so tips ni aku letak last skali. Haha. Certain printing company ambek ms sedikit lama utk siapkan tempahan. Lagi2 kalo time tu ramai tgh buat tempahan. Kaji lah sikit sebanyak berapa lama tempoh utk siapkan kad. Kalo kad simpan lambat, nnti x sempat pulak nk jemput org. Lagi2 kalo yg melibatkan pos sana sini kan..

Ok, ckop sampai sini dulu. Doakan persiapan kami berjalan dengan baik. Amin...

FJ : bln lepas ade contact 1 company kad kawin ni kat fb dorg.. dorg ckp 'kami akan hubungi cik semula dlm ms terdekat'.. tapi smpi hari ni.. haroommmm.. nan hado hubunginya...
posted from Bloggeroid

Wednesday, 14 August 2013

Persiapan #5: Goodie Bags Items

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, beberapa pihak yang aku contact berkaitan dgn items utk goodie bags dah bagi feedback. Company yg supply brg yg aku nak tu pon dah emelkan invoice. Dalam sehari dua ni, akan buat payment utk proceed orders. Syukur, Allah mudahkan jalan. Walau pon blom settle semuanya, at least we are making progress. Ade lg byk perkara yg x settle psl goodie bags. Utk packaging, blom beli lg paper/kanvas bags dgn kain organza. Kalo kain organza mahal sgt, aku cari net yg murah2 je sudah. Korg kalo ade taw mane2 online store yg jual organza dgn harga berpatutan tlg inform ek..

Ribbon pon x beli lg. Ribbon senang je nak cari, cuma nk cari yg lebih murah tu mungkin x berapa senang. Igt nk letak jgk small items mcm sweets or candies. Tgk lah mcm mane nnti. Mcm mane ghopenye goodie bags aku tu, dah lepas majlis nnti baru nk tunjuk. Awal2 dah show off sane sini x surprise la kan.. surprise lah sgt kawwww..

Kalo sempat order/buat small sticker rectangular size 5 cm × 2 cm, x pon round sticker yg kecik2, ok jgk kan. Boleh main tampal2. Haha.. yg tu kne kira budget dulu. Stakat yg aku jumpe skrg, stickers bapak la mahalnya..

Bak kata nenek aku, zaman skrg ni, kalo ade jumpe brg harga MURAH, btaw lah dia.. hahahaa

FJ : dah masuk waktu zohor, moh segerakan solat.
posted from Bloggeroid

Tuesday, 13 August 2013

Persiapan #4: Bridal dan pakej kawin (Dungun)

:: entry tertunggak ::

Assalamualaikum,

Alang2 cuti lama sket, aku ambek kesempatan serba sket utk buat apa yg mampu utk persiapan majlis nanti. Ahad dan isnin baru2 ni aku sempat usha beberapa bridal kt Dungun. Nak cari pakej yg memuaskan hati dgn harga murah, mmg xde la kan. So, be realistic bride-to-be sekalian. Hari tu aku ada fikir jgk utk DIY byk benda termasuk deco utk bilik tidur dan meja makan beradap. Cuma, benda2 DIY ni kena fikir jgk actually. Kita duk ckp DIY byk jimat kan.. Tapi kalo dah terpaksa beli mcm2 utk buat deco, pastu brg2 deco tu x pakai dah lepas majlis, membazir jgk sebenarnya. So, nak DIY pon fikirlah mengikut kesesuaian.

Balik pada bridal, lepas usha2 tmpt2 yg aku familiar dlm area Dungun, bridal pertama aku pegi ialah Nazana Bridal, kt area TM Point Dungun. X pasti lah berapa jenis pakej yg ada kt situ, tp owner dia Puan Hana ade btaw pasal pakej RM1890, pelamin, meja makan beradap dgn bilik tidur. Harga x termasuk kos transportation. Kos transportation yg dinyatakan pon x jelas. Yg disebut, 'dalam RM200'. Baju2 x berapa lawa pada pandangan mata aku. Pelamin pon x berkenan. So, I passed.

Next, Zeela Wedding House, berlokasi di bangunan niaga baru sebaris dengan Kamdar Dungun. Masa aku sampai, ada customer tgh try baju. Nak bertunang katanya. So, owner bridal sgt sibuk. Jd, aku layan diri je lah. Tengok2 baju yg ada. Boleh tahan design baju yg ada. Pelamin kt bridal ni pon lawa2. Harga dan pakej yg ada x sempat nak tanya. Boleh tgk kt fb dorg gambar2 majlis yg dorg pernah handle. Nak tanya lebih2, mmg x dapat. Quotation pakej pon x sempat diberi. Jadi aku moved on to bridal lain.

Kat deretan kedai D' Sura Gate, tingkat atas bangunan pizza hut, ada 1 bridal kt situ. Kalau x silap, Anjung Sri namanya. Waktu aku sampai, bridal tu buka dan ada sorang perempuan kt situ. Aku syak, tu pekerja bukan owner. Sebab apa? Sbb budak tu x friendly langsung. Ada ke org dtg nk tanya pakej, dia hulur katalog gambar2 yg bridal tu ada, tanpa sepatah pon explanation? Dik, keje kt bridal x bleh bisu dik. Customer lari nnti. Kena sembang2 dgn customer, tanya dia nak yg pelamin mcm mane, majlis dia bila, bajet dia berapa. Lepas selak2 katalog tu, aku jumpe 3 jenis pakej. Pakej paling mahal harga RM2500 kalo x silap, then RM2200 then RM1900. Aku tanya dia 'baju pengantin kaler ni ada?' Sambil tunjuk hp kt dia. Dia ckp 'xde'. Aku tny lg 'kalo customer request baju baru?' Dia jwb 'kita x buat baju ikut request customer'. Pulak dah. Pelik dah aku. Kalo x buat baju ikut request customer, abes tu, ikut sape? Ikut suka awk ke dik? Malas nk tanya byk2 kt org yg x friendly, so aku cabut.

Salah satu pakej dari Anjung Sri

design pelamin yg belum siap sepenuhnya dari Eja's Pesona Butik

Pastu, aku pergi pulak Eja's Pesona Butik. Bridal ni kt area Taman Jejawi, Dungun. Dekat2 dgn SK Pusat. Haaa.. owner bridal ni, abg Syed, bg layanan terbaik antara bridals lain yg aku pegi. Mcm bridals lain, dia tunjuk kt aku katalog yg dia ada. Pelamin yg up-to-date dlm lappy dia pon dia tunjuk. Ada lah 1 pelamin ni, aku jatuh hati benor. Lawa yg amat dan blom pernah lg aku tgk pelamin yg cenggitu gayanya. Menepati ciri2 yg aku nak - bukaan pelamin besar dan unik. Gitu kaww.. kalo dah berkenan kan? Aku btaw dia kaler yg aku nak (tunjuk gmbr dlm hp). Kaler tu xde, tp dia willing utk design baju baru utk aku, ikut taste aku. Wohooo.. and aku ade tgk jgk deco meja makan dan bilik tidur. Boleh tahan jgk. Lepas belek2, selak2, aku tny la.. regenya kan. Dia ckp, all in.. dia bg RM2700. Takkan lebih dr tu. Dlm kepala aku, xde la smpi byk tu kan.. bajet aku bwh sikit je. Lepas fikir2 balik, kalo aku nak yg tu, aku kena rasional la. Nak lawa2, baju baru, tp nak murah? Sape nak bg kan.. So, abg Syed ckp aku fikir dulu dan survey dulu tmpt lain. See.. professional noks! Kat atas tu, salah 1 gmbr pelamin yg blom siap, abg Syed tunjuk kt aku. Nk letak yg aku berkenan dan lain2 pelamin, tkt dia x izin pulok. Kalo nk tgk lebih2, bleh google ye Eja's Pesona Butik.

Tulah yg stakat ni aku usha. Ade lg, nnti aku update.
posted from Bloggeroid

Sunday, 11 August 2013

Keputusan Perlawanan Akhir Malaysia vs China Wang Lao Ji BWF World Badminton Championship 2013

Ok, malas nak type panjang2, aku pergi straight forward je ke keputusan perlawanan badminton men single antara Lee Chong Wei (Malaysia) vs Lin Dan (China). Set pertama: 21-16, set kedua: 13-21, set ketiga: 17-20

Aku x sempat tgk set pertama. Tapi dr apa yg diulas oleh makcik2 pengulas, set pertama dikuasai oleh Lee Chong Wei. Dalam set kedua, permulaan set dikuasai oleh Lin Dan dgn 5 mata. Half way through, Chong Wei ditinggalkan jauh 1-11 oleh Lin Dan. Lepas tu, baru lah nampak usaha2 utk Chong Wei mengatasi Lin Dan. Set berakhir dgn mata berpihak pada Lin Dan. Mmg dah biasa mcm ni pon aku rasa corak game dorang. Maksud aku mmg stendet dorg akan main smpi rubber game - set ketiga.

Dalam rubber set, kedua-dua Lin Dan dan Chong Wei bermain secara tradisi. Masing2 kejar mengejar mata dengan skills masing2. Cuma, pada aku, dalam set ni pergerakan Chong Wei agak perlahan. Lin Dan pulak banyak mempamerkan riak kecewa setiap kali serangan yg dibuat tidak berjaya. Pada mata ke 16-19, Chong Wei mengalami kekejangan otot. Permainan diteruskan dan Chong Wei berjaya mendapatkan mata ke-17.

Game berakhir dgn kemenangan berpihak kepada Lin Dan kerana Chong Wei x dpt utk teruskan permainan. Kesian jgk wei aku tgk chong wei. Dan aku bajet, masyarakat kat luar akan mengutuk dan buat mcm2 spekulasi psl kekejangan otot Chong wei. Apa2 pon, tahniah diucapkan kpd Lin Dan. Utk Chong Wei, kami tetap bersamamu!!!!

posted from Bloggeroid

Wednesday, 7 August 2013

Persiapan #3: Dokumen dan prosedur kahwin

Assalamualaikum,

2 minggu lepas, Mr Tunang aka cik abg mintak tolong isikan form permohonan kebenaran kahwin. Katanya, tulisan dia x berapa lawa. Kahkah. Jadi, tunang dia yg baik hati ni, tolonglah isi.. Borang dia ambek di Pejabat Agama Jengka, Pahang. Kalau ikutkan apa yg aku baca, x banyak hal yg dimintak. Benda2 biasa je, mcm result hiv (dr hospital atau klinik kerajaan), salinan ic, salinan sijil kursus pra-kawin. Tu je rasenye. Ouh, borang tu satu.



Semalam pulak, aku pegi Pejabat Agama Daerah Dungun. Dah lama plan nak pegi, cuma xde kesempatan. So, bila jumpe dgn pegawai yg bertugas, dia terangkan prosedur dan dokumen2 yg perlu ada utk buat permohonan utk kebenaran berkahwin. Byk jgk dokumen yg kena ada:



1. 2 salinan ic pengantin lelaki dan perempuan.
2. 2 salinan ic bg kedua-dua saksi.
3. Sijil kursus pra perkahwinan dan 2 salinan.
4. Keputusan ujian hiv.
5. Surat akuan bujang dr majikan dan 1 salinan.
6. Surat kebenaran berkahwin luar mukim (bg bakal suami yg tinggal di luar negeri Terengganu) dan 1 salinan.
7. 2 salinan kad pengenalan wali.
8. 2 keping gmbr berukuran pasport (latar biru) bg kedua- dua pengantin lelaki dan perempuan.

Walaupun borang yg diberi dalam tulisan jawi, pemohon kena isi dalam tulisan rumi. Jurunikah pulak mestilah mengikut kwsn tmpt tinggal pengantin perempuan. Pastu kena sediakan RM113.00 utk bayaran jurunikah. Paling lewat pon, borang kena hantar semula ke Pejabat Agama Daerah Dungun sebulan sebelum tarikh nikah. So, ada masa sebulan lebih utk settelkan borang. Kalau boleh mmg nk anta cepat. Lagi awal lagi bagus. Cuma tu lah, kena tggu borang cik abg siap diproses dulu.

Bagi yang tinggal dalan daerah Dungun boleh jadikan entry ni sbg reference. Hehe. Oh, ni nombor Pejabat Agama Daerah Dungun: 09-8481255.

posted from Bloggeroid

Thursday, 1 August 2013

Perkongsian Ramadhan : Perasan tak?

Sekadar untuk tatapan hari ini....

PERASAN TAK?

PERASAN TAK ??PERASAN TAK?...
Duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila dibawa ke StarHill, MegaMall dan seangkatan dengannya..

PERASAN TAK?...30 minit terasa begitu lama untuk berzikir, tetapi begitu pendek untuk menonton drama2 di televisyen...

PERASAN TAK?...Betapa lamanya 2 jam berada di masjid, tetapi betapa cepatnya 2 jam ketika menonton wayang di panggung...

PERASAN TAK?...Susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan doa ketika solat, tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bila bertemu kawan-kawan...

PERASAN TAK?...Betapa seronoknya mendengar seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu perlawanan bola sepak, tapi betapa bosannya bila imam solat terawih bulan Ramadhan lama dan panjang...

PERASAN TAK?...Susah sangat baca Al-Quran 1 juzuk saja, tapi majalah hiburan dan novel best seller 100 halaman pun habis ditelaah...

PERASAN TAK?...Orang berebut depan untuk menonton bola dan konsert, tapi berebut saf paling belakang bila solat Jumaat supaya boleh cepat keluar....

Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :
1. Waktu 
2. Kata-kata 
3. Kesempatan
Ada 3 Hal yg dapat menghancurkan hidup seseorg :
1. Kemarahan 
2. Keangkuhan
3. Dendam ..
Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang :
1. Harapan 
2. Keikhlasan 
3. Kejujuran
Ada 3 Hal yg paling berharga :
1. Kasih Sayang ..
2. Cinta 
3. Kebaikan
Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak pernah pasti :
1. Kekayaan ..
2. Kejayaan 
3. Mimpi 
Ada 3 Hal yg membentuk watak seseorang :
1. Komitmen 
2. Ketulusan 
3. Kerja keras 
Ada 3 Hal yg membuat kita sukses :
1. Tekad 
2. Kemahuan 
3. Fokus ..
Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu :
1. Rezeki ..
2. Umur 
3. Jodoh 
TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yg PASTI :
1. Tua 
2. Sakit 
3. Kematian. ?.

Ya اللّه , insan yg membaca ini adalah insan yg soleh n solehah, kuat, sabar, pengasih & penyayang - maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya, jika dia melangkah, selamatkanlah dia, permudahkan & lancarkan segala pekerjaannya..

FJ : sekadar berkongsi emel yang aku terima hari ini.