Friday, 1 October 2010

Jika kamu cinta dia..

Jika cinta dia jujurlah padaku
Tinggalkan aku di sini tanpa senyumanmu
Jika cinta dia ku cuba mengerti
Mungkin kau bukan cinta sejati di hidupku

Pernah sekali aku post kat blog ni, MV lagu jika cinta dia. X igt dah bila, tp mmg sure ade. Bukan nk berbicara psl artisnya, lagunya jika cinta dia, mahupun juga MV-nya. Cuma mahu berdiskusi tentang no-more-love-for-you-and-i-have-turned-to-someone-else. *pening sendiri dgn percampuran bahasa formal dan mix and match english* 

Kamu semua taw, perasaan ni, ade pasang surutnya. Ade mase tengah pasang, ape saja pon boleh diharungi. Time ni la nak cakap, 'ape saje untukmu syg, lautan api pon sanggup ku renangi..' Time surut, salah sket pon.. Eh, xyah ckp psl salah la.. xde salah pon, boleh jadi salah! Contoh? Mudah amat. You ols tgh berbalas sms. Xde lah syok sgt pon. Ade la barang sekeping 2. Tibe2, mak panggil mintak tolong pasangkan langsir. Sbg anak yg soleh gitu, maka pergilah kamu tolong emak. Then, hp pon ringing mintak dijawab segera. Terkocoh-kocoh jawab hp atas tangga lipat-lipat tu. "Nape U x reply mesej I??" Dem, dah kne fire stret-away tanpa perlu ckp 'hello' pon, ape lg nk bersyg-myg.

Entri ni tntg turned love sebenarnya. X kira sama ada kamu yg menjadi org yg me-turn, atau kamu menjadi mangsa peng-turn-an. Nape aku imbuhkan bahasa inggeris plak neh? Situasinya agak berbeza. Tapi, pokok pangkalnya cume 1, ckp je lah terang2! Xde la aku nk ckp, aku ni A+++ aje dlm semua pengalaman2 cinta aku. Ade la mase aku buat salah. *sgt tak perlu utk aku hurai satu persatu* Dulu, bila aku mula2 dlm relationship, aku pesan siap2 kt org seblah sane, kalo dia ade org lain, btaw aku terus, stret away. Der, mmg ssh nk terima hakikat kalo kne dump, tp better now than later. Oke, ni aku punye motto bercinta kot. Hamek lah ko, bercinta siap ade motto, rules bagai. Bukan ape, aku ni jenis yg stret forward. X reti nk berkias dan takut salah faham kalo org lain plak yg berkias dgn aku. Ape2 pon, lain org, lain style dia, iya dak? So, the good point here is, kenali pasangan anda. (boleh pulak mcm tu).

Personally, bagi aku la kan, kalo ko dah x suke kat somebody tu, cukup2lah seksa perasaan dia. Biarlah dia btol2 alone, dari dia bersama ko, tp dia alone. Lagi2, ko plak mmg dah suke org lain. X kesa la, ko suke awek/pakwe len ke, ko nyesal putus ngn Ex ko, then ko nk rujuk balik ke atau ko tersangkut dgn abg jawa kt petrol pam.. Ko jgn syok pk perasaan ko je yg beronok-ronok dgn cinta baru ko, tp pk la jugak sket perasaan pihak lg 1 yg masih setia tggu ko. Ko tanak dia tggu ko, ko ckp je siang2 kt dia. Mmg aa nnti dia frust bagai, tp lg baik dia taw 'peralihan' ko tu, dr ko sendiri dr dia tahan pedih hati (dan telinga) dgr dr org len. Ni, bg aku laa.. (lagi)



Dulu, mule2 nak bukan main lagi. "awak lain dr yg lain, sbb tu sy suke awak.." Mase nak ckp cara baik, bila tak nak pon, ckp cara baik la bai. Alah, mmg mase mule2 nk usha, seme indah. Taik burung jatuh pelepek atas hidung pon, ckp muka si dia tu hensem/cun lagi. Takyah nk tggu kentut la, bau ketiak masam pon ckp bau mcm Chanel! Byk kali terjadi, (yg common cases kite dgr) bila nk putus je, mesti cara x bape baik lah. Sama ada disulami kata caci nesta, atau paling kurang buruk2-kan org yg dah x diperlukan tu. Ape ke baiknya kaedah perpisahan tu. Dalam kate kasar aku, ko dah senang hati ada org baru, tak perlu la nak caci maki plak. Ape ke salahnya kalo ckp elok2, bg senang hati pihak yg nak ditinggalkan tu, supaya at least, ko dgn dia xde la bermusuh di belakang hari, kot ye tak nak berkawan pon. Rare gile kot kita jumpe, bekas pasangan yg bleh berkawan lepas berpisah, kan?

Aku kurang pasti dgn kronologi entri aku kali ni, tp mcm yg dlm lirik tu ckp, kalo ko dah suke org lain, btaw je lah aku, tinggalkan aku, akan aku cuba fahami ape yg terjadi atau sebenarnya ko bukan org yg tepat utk hidup bersama aku. (Dem, aku translate smpi gitu skali).

p/s: first time rungkai pasal cinta, ade rase awkward di situ.. 
If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

2 Responses so far

  • btol la tu. besenye yg stay as frens even after a break up pon mesti sebab ade sum feelings left behind.

    aku rase, the truth might hurt, tapi it'll be more hurtful if we know the truth later than today.

    satu yg aku da obsreve pasal bercinta ni, if not from my own story pon. everything looks like a dream when ur just in love. n the love graph gets flatten as the time pass by. n then, it drops and ends without you noticing it.

  • yes.. pretty much it.. semenye indah di awalnya dan porak-keranda di akhirnya.. *hyperbola yg dahsyat*

  • Post a Comment

    Have something to say? ;)