Huarrrghhhh! *buruk x perangai*
Good morning world!
Hari ni, I nak share resipi simple ngan u ols. Dah lame sgt x masak menu ni. Smalam tibe2 terasa nk makan ikan. So, I masak je lah gune ape yg ade. Resipi ni sgt sesuai utk org2 yg tak bape rajin nak masak tapi lapar nak makan atau utk org yg nak diet atau utk org yg saje2 nk try resipi baru yg mudah. Jenis soupy. Boleh makan dgn nasik, atau makan mcm tu je. I xtaw nk kasi name ape resipi ni. Nnti I pk, ok?
(ok2 dah dpt idea) - Ikan-Senang-Masak FJ *fireworks*
4 ulas bwg putih
1 ulas bwg merah (atau bwg kecik)
2 biji tomato - dipotong dadu
minyak zaitun
2 btg serai - potong 2, then titip
1 biji limau nipis - potong dan buang biji
2 sudu sos tiram
3 cawan air
5 biji cili api (atau lada jarum) - dimayang
4 ketul tuna fillet - boleh potong 2 kalo nak
gula dan garam secukup rasa
Cara nak masak plak..
- Macam bese la, u ols panaskan minyak dlm periuk. Kemudian, tumis bwg putih dan bwg merah.
- Bila dah bau bwg tu naik semerbak, u ols masukkan tomoto dgn cili dlm periuk. Then, gaul, gaul dan gaul lagi. Haaa.. nnti u ols akan perasan ade bau best dtg dr periuk u ols, dan u ols pon rase lapar.. ok2.. next..
- Masukkan sos tiram, serai dan air. U ols perah asam limau tu dalam periuk. Xyah la perah seme smpi sebijik, perah separuh je dlu. Nanti, u ols rasa la, ok?
- Pastu, u ols tutup periuk tu, smpi kandungan dia mendidih. Dah elok mendidih, u ols baru masukkan tuna fillet tadi dgn garam dan gula.
- Bila tuna dah masak, boleh lah tutup air dapur, hidang, pastu makan! Heeee..
Replacement dan alteration;
I faham, tuna fillet bkn senang seme org nk dptkan. So, u ols always bleh replace tuna tu, dgn ikan biasa je. Ikan kembung pon layan!
Mcm tu gak ngn minyak zaitun. I ckp minyak zaitun sbb kot ade yg nak diet, minyak zaitun bgs la utk u ols. Kalo xnak diet atau xde minyak zaitun, boleh saje gune minyak masak biasa.
U ols pon boleh tmbh mushroom kalo u ols nak. Kalo xnak, sudah. Tomato tu pon, boleh je kalo sebijik potong dadu, sebijik lagi potong biasa. Tarak hal lah!
Ade 1 lg cara lain utk masak ikan ni. U ols hanya perlu tumis bwg. Then, bwg tumis tu, digaul dgn bahan2 lain, kecuali ikan lah. Air boleh kurangkan kpd 2 cawan. Pastu, masukkan ikan dalam microwaveable container, curah bahan gaul td atas ikan, pastu masukkan dlm microwave. Suhu sederhana, dalam 5 minit gitu dah masak. Kalo x masak, bleh tambah mase lagi. No problem.
Resipi I ni sgt flexible. Bergantung pd cara u ols nak masak dan nak makan. Ikut kesesuaian. Bahan2 pon senang nk dpt. So, ape tunggu lagi. Selamat mencuba!
p/s: kalo dah cube, u ols bleh bg feedback.
Post a Comment
Have something to say? ;)