Tuesday, 13 August 2013

Persiapan #4: Bridal dan pakej kawin (Dungun)

:: entry tertunggak ::

Assalamualaikum,

Alang2 cuti lama sket, aku ambek kesempatan serba sket utk buat apa yg mampu utk persiapan majlis nanti. Ahad dan isnin baru2 ni aku sempat usha beberapa bridal kt Dungun. Nak cari pakej yg memuaskan hati dgn harga murah, mmg xde la kan. So, be realistic bride-to-be sekalian. Hari tu aku ada fikir jgk utk DIY byk benda termasuk deco utk bilik tidur dan meja makan beradap. Cuma, benda2 DIY ni kena fikir jgk actually. Kita duk ckp DIY byk jimat kan.. Tapi kalo dah terpaksa beli mcm2 utk buat deco, pastu brg2 deco tu x pakai dah lepas majlis, membazir jgk sebenarnya. So, nak DIY pon fikirlah mengikut kesesuaian.

Balik pada bridal, lepas usha2 tmpt2 yg aku familiar dlm area Dungun, bridal pertama aku pegi ialah Nazana Bridal, kt area TM Point Dungun. X pasti lah berapa jenis pakej yg ada kt situ, tp owner dia Puan Hana ade btaw pasal pakej RM1890, pelamin, meja makan beradap dgn bilik tidur. Harga x termasuk kos transportation. Kos transportation yg dinyatakan pon x jelas. Yg disebut, 'dalam RM200'. Baju2 x berapa lawa pada pandangan mata aku. Pelamin pon x berkenan. So, I passed.

Next, Zeela Wedding House, berlokasi di bangunan niaga baru sebaris dengan Kamdar Dungun. Masa aku sampai, ada customer tgh try baju. Nak bertunang katanya. So, owner bridal sgt sibuk. Jd, aku layan diri je lah. Tengok2 baju yg ada. Boleh tahan design baju yg ada. Pelamin kt bridal ni pon lawa2. Harga dan pakej yg ada x sempat nak tanya. Boleh tgk kt fb dorg gambar2 majlis yg dorg pernah handle. Nak tanya lebih2, mmg x dapat. Quotation pakej pon x sempat diberi. Jadi aku moved on to bridal lain.

Kat deretan kedai D' Sura Gate, tingkat atas bangunan pizza hut, ada 1 bridal kt situ. Kalau x silap, Anjung Sri namanya. Waktu aku sampai, bridal tu buka dan ada sorang perempuan kt situ. Aku syak, tu pekerja bukan owner. Sebab apa? Sbb budak tu x friendly langsung. Ada ke org dtg nk tanya pakej, dia hulur katalog gambar2 yg bridal tu ada, tanpa sepatah pon explanation? Dik, keje kt bridal x bleh bisu dik. Customer lari nnti. Kena sembang2 dgn customer, tanya dia nak yg pelamin mcm mane, majlis dia bila, bajet dia berapa. Lepas selak2 katalog tu, aku jumpe 3 jenis pakej. Pakej paling mahal harga RM2500 kalo x silap, then RM2200 then RM1900. Aku tanya dia 'baju pengantin kaler ni ada?' Sambil tunjuk hp kt dia. Dia ckp 'xde'. Aku tny lg 'kalo customer request baju baru?' Dia jwb 'kita x buat baju ikut request customer'. Pulak dah. Pelik dah aku. Kalo x buat baju ikut request customer, abes tu, ikut sape? Ikut suka awk ke dik? Malas nk tanya byk2 kt org yg x friendly, so aku cabut.

Salah satu pakej dari Anjung Sri

design pelamin yg belum siap sepenuhnya dari Eja's Pesona Butik

Pastu, aku pergi pulak Eja's Pesona Butik. Bridal ni kt area Taman Jejawi, Dungun. Dekat2 dgn SK Pusat. Haaa.. owner bridal ni, abg Syed, bg layanan terbaik antara bridals lain yg aku pegi. Mcm bridals lain, dia tunjuk kt aku katalog yg dia ada. Pelamin yg up-to-date dlm lappy dia pon dia tunjuk. Ada lah 1 pelamin ni, aku jatuh hati benor. Lawa yg amat dan blom pernah lg aku tgk pelamin yg cenggitu gayanya. Menepati ciri2 yg aku nak - bukaan pelamin besar dan unik. Gitu kaww.. kalo dah berkenan kan? Aku btaw dia kaler yg aku nak (tunjuk gmbr dlm hp). Kaler tu xde, tp dia willing utk design baju baru utk aku, ikut taste aku. Wohooo.. and aku ade tgk jgk deco meja makan dan bilik tidur. Boleh tahan jgk. Lepas belek2, selak2, aku tny la.. regenya kan. Dia ckp, all in.. dia bg RM2700. Takkan lebih dr tu. Dlm kepala aku, xde la smpi byk tu kan.. bajet aku bwh sikit je. Lepas fikir2 balik, kalo aku nak yg tu, aku kena rasional la. Nak lawa2, baju baru, tp nak murah? Sape nak bg kan.. So, abg Syed ckp aku fikir dulu dan survey dulu tmpt lain. See.. professional noks! Kat atas tu, salah 1 gmbr pelamin yg blom siap, abg Syed tunjuk kt aku. Nk letak yg aku berkenan dan lain2 pelamin, tkt dia x izin pulok. Kalo nk tgk lebih2, bleh google ye Eja's Pesona Butik.

Tulah yg stakat ni aku usha. Ade lg, nnti aku update.
posted from Bloggeroid
If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

4 Responses so far

  • dekat nge umoh aku nih.. hehe

  • Ye ah.. mu duk Taman Jejawi owk.. aku g raya rumah aing dgn tunang aku hr tu..

  • Aen cHAn says:

    salam, sy pn ada pengalaman yg sama dengan d anjung seri tu. pekerja dia x friendly lgsg, sy try baju pn bleh dia duduk je dekat meja dia, x tgk2 pn kita yg tgk try ni. mcm hape je..last2 kitorg cabut je.

  • Aen cHAn says:

    salam, sy pun ada pengalaman yg sama dgn d anjung seri tu,, pekerja x friendly lgsg. masa nk try baju, dia bleh duduk je kat meja dia, sikit pn x g tengok2 kita yg tengah terkial2 nk try baju tu. apa pon x bleh,,last2 kitorg cabot je. huhu

  • Post a Comment

    Have something to say? ;)