Thursday, 2 December 2010

Kejutan besar buat saya. Macam tak percaya!!


"Awak, saya dah on the way nak pergi rumah awak ni."

Itu ayat pertama yang aku dengar lepas aku tekan butang jawab panggilan. Tak ada salam, mahupun hello. Aku terkejut. Aku pandang balik skrin telefon bimbit. Betul, memang tak salah orang. 

"Rumah saya? Mana ada orang kat rumah sekarang. Family saya balik kampung. Awak datang Terengganu dengan siapa?"

"Bila pulak saya cakap saya datang Terengganu. Saya baru keluar airport ni. Heathrow. On the way nak pergi rumah awak."

Aku tergamam. Terkejut besar. Hah? Dia kat sini? UK? Biar betul! 

"Jangan main-main boleh tak? Saya kat sekolah ni. Nak borak-borak, saya balik nanti saya boleh call awak balik. Eh, tak mahal ke, awak call ni?"

"Eh awak ni. Saya tak main-main la. Buat apa nak call mahal-mahal, kalau saja nak prank awak? Saya betul-betul ni. Saya boleh suruh driver cab ni cakap dengan awak kalau awak tak percaya."

Aku tarik nafas dalam. Mungkin dia memang betul-betul tak bohong. Jadi, kalau dia tak bohong, maknanya dia memang ada kat UK. Hah? Apa dia buat kat sini? Tiba-tiba saja? 

"Hello? Hello? Wan? Awak dengar tak ni? Saya tak ada book mana-mana hotel pun lagi. Tapi, kalau awak tak suka saya tumpang rumah awak sekejap, bagitahu la kat mana hotel yang murah-murah sikit. Saya check in."

"Eh, tak. Tak. Bukan macam tu. Sekarang memang tak ada orang kat rumah. Semua orang keluar. Macam ni, saya call landlord, bagitahu awak datang dan nak naik atas. Nanti awak sampai, awak jumpa dia. Ok? Da masuk rumah, awak text saya."

Aku hubungi tuan rumah. Nasib baik dia ada. Aku terangkan serba sedikit kepada landlord tentang kehadiran dia. Aku minta landlord tunjukkan dia, bilik aku supaya dia boleh berehat. Masih dalam terkejut, aku melangkah ke mathematics department. Entah bilik mana yang aku kena masuk pun, aku tak pasti. Tahu-tahu, seorang pelajar menegur aku, dan bertanya tidakkah aku sepatutnya bersama mereka untuk sesi sekarang. Fikiran aku memang bukan di dalam bilik darjah. Kadang-kadang, guru mata pelajaran panggil pun, aku tak dengar. 

Beberapa kali, aku pandang sekilas ke dinding, mencari jam. Baru 10 minit. Lambatlah pulak masa berjalan hari ni. Tadi, aku ingat, dia maksudkan rumah di Terengganu. Tapi, kalau rumah tu pun, buat apa dia nak datang, kalau aku tak ada? Tak logik jugak. Eh, dia da sampai kot? Agak-agak, landlord bagi masuk tak? Memang berangan habis. Budak-budak tarik lengan baju nak tanya soalan pun, aku tak perasan. Loceng waktu makan tengah hari berbunyi nyaring. Aku kemaskan barang-barang, dan terus keluar dari bilik darjah. Tangan mencari telefon bimbit di dalam beg. Jumpa. Aku baca text message yang terpapar di skrin telefon bimbit.

Saya da masuk rumah awak. Awak berapa lama lagi kat sekolah?

Dia da masuk rumah. Aku terus buat panggilan ke telefon bimbitku yang lagi satu. Yang memang biasanya aku tinggalkan di rumah. "Nasib baik aku tinggal hari ni. Tadi dah fikir macam nak bawak sekali." Panggilan tak bersahut. Aku dial sekali lagi. 

"Hello."

"Awak. Saya ni."

"Ye. Saya tahu." Aku macam dapat rasa yang dia senyum bila dia cakap macam tu. Ya lah, siapa lagi yang nak call kalau bukan aku, kan?

"Awak rehat-rehat dulu. Nak makan, makan la apa-apa yang ada kat dapur tu. Lagi 2 jam baru habis waktu sekolah. Nanti saya balik terus. Saya dah beritahu housemates saya yang awak ada kat rumah. Tak ada la nanti dorang terkejut nampak awak. Sebab, memang biasanya, dorang sampai rumah lagi awal dari saya."

"Erm, ok. Saya tak lapar. Cuma, mengantuk. Nak tidur. Awak balik nanti, awak kejutkan saya."

"Ok."

Panggilan diputuskan. Aku masih tak percaya, dia di sini. Berapa lama agaknya dia kat sini, ya? Tengah aku memikirkan tentang rasa tak percaya aku, aku perasan yang sekumpulan pelajar melemparkan pandangan aneh terhadap aku. Aku balas pandang mereka, dan lemparkan segaris senyuman. Tiba-tiba kaki aku tersepak sesuatu yang sangat besar, dan aku jatuh terguling-guling. 

*********

Aku terpinga-pinga sebentar. Apa yang dah jadi? Tangan aku cuba mencapai telefon bimbit di atas meja kecil tepi katil. Dah pukul berapa ni? Aku perhatikan jam di telefon bimbit dengan mata separuh terbuka. Oh.. Baru 3.30 pagi. Tidur balik lah.. 

FJ : Hahaa.. ada yang tertipu tak? :P Ini adalah mimpi semata. Tapi, bukan version asal, ada tokok tambah sket, supaya ade kronologi dan logik dalam jalan cerita. Cerita asal, xde part yg aku btaw landlord tu. Orang tu, masuk sendiri je. Dan, murid-murid kat skolah tu, ckp melayu dengan aku, ok? Padahal, skolah tu, seme omputih dan kat UK lagi. Haha.. Ala, biasa la tu.. mimpi memang tak logik, kan? Heeeeee... So, dia tu, siapa? Jeng jeng jeng...
If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

3 Responses so far

  • skidsoil says:

    ceh, i thought u gonna reveal the siapa-ness in ur story. saspen aje!

  • lobos says:

    erks.......... >.<"

  • 2daoz.. well well.. i'd like to wait for tuan-punya-badan to reveal himself.. apparently, he know who he is.. :P *tq for reading.. i tot u don't come here anymore*

    2lowhin.. hahaha

  • Post a Comment

    Have something to say? ;)