Saturday, 4 December 2010

'Kau Laksana Bulan' buat aku terpikat pada Firas!

Salam,

Korg pnah tgk x drama 'kau laksana bulan'? Dramanya ni, adaptasi dari novel Kau Laksana Bulan, hasil karya Aina Emir. Aku x pnah bace novelnya. Tp, aku suke sgt3 ngan dramanya. Cuma, ending dia mcm x berapa kemas. X pasti sama ada itu adalah ending asal seperti mana dlm novel, atau ending tu yg edited version utk drama tersebut. Barisan pelakon dlm drama ni pon x kurang hebatnya. Ada Ayu Raudah (Adriana @ Ana), Zul Huzaimy (Firas), Fizow Omar (Syafiq), Ashraff Muslim (Razif), Dian P. Ramlee (mak Ana) dan ramai lagi.

Aku sukakan watak Ana dan terus terang aku ckp, Ayu seswai bawa watak Ana. Macam tu jugak dgn watak Firas. Aduuuh.. Slalu je cair dgn perwatakan dan personaliti Firas. Cool, bersahaja dan nakal. Walaupun begitu, aku rs, Firas perlu utk tunjukkan sedikit perasaan dia. Muka dia slalu tak berekspresi. Terlalu cool lah pulak rasenya. Tp, mata dia.. Mata dia.. auww! Hahaa.. Mcm dah angau sgt dah dgn Firas ni. Aku x ckp watak Firas ni perfect, sbb ade waktunya aku geram jugak dgn perangai dia. Oh ya! Dalam drama ni, Firas adalah seorang peguam yg handle byk kes2 jenayah. 



Ana pulak, rajin, tekun, manja dan pemalu. Dia seorang penulis novel. Mmg biasa aku bace dlm mane2 novel, penulis akan kaitkan novelnya itu dgn novel lain. Ntah. Salah satu strategi utk publisiti mungkin. Perangai dia pon ada kalanya, mcm2 jugak. Suka melayan. Tp aku kagum lah dgn usaha dia nk siapkan projek2 novel dia. Bgs btol buat research.

Ouh, ya! Da tgk blom video atas tu? Hahaa.. Ade style ouh, cara Firas ngorat! Org cool lah katekan. Byk dialog2 dlm cite ni best. Dialog mak Ana pon sempoi jugak. Aku suke watak mak Ana, lepas Firas. Then, baru Ana. Nak taw kenapa? Apa kate korg tgk drama ni. Pnjg sgt, so maybe korg xkan tgk kot. Ade 13 episod. Perkara lain yg buat aku suke drama ni, sbb soundtracknye. Byk yg best2. Tp, aku x sempat nk muatkan dalam video ni. Ouh ya. Collection ni, aku buat sendiri oke! :P

FJ : Encik Firas satu, boleh? *malu*
If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

3 Responses so far

  • salam =),
    baru je layan cite ni. setuju dgn watak firas n mak ana. character diorg paling best dlm cite ni. soundtrack pun masuk...

    ending tak cukup. towards the end byk plak masalah timbul, tp sume nak bungkus dlm 2 episod sekaligus. patut boleh pnjangkn lg drama ni. takyah kelam kabut nak habiskan...

  • salam.. heee.. btol3.. stuju! seme nk wrapped dlm 2 episod.. dorg x ckop bajet kot.. dlm novel, dia ade cerita pnjang dan lebat mcm mane krisis2 tu seme dihuraikan dan diselesaikan satu persatu.. :)

  • hai fathiah =)..
    lain kali boleh layan novelnya pulak..belum pernah baca lagi..
    jemput singgah >>mystoryintanhidayat.blogspot.com

  • Post a Comment

    Have something to say? ;)