Tuesday, 18 January 2011

Budak2 zaman aku VS budak2 zaman skrg

Salam, 

Dah pkol 1.30 pagi. Aku nk tdo, tp x bleh. Perut sakit, td makan limau byk sgt sambil layan variety show. Limau murah je, boleh tahan la rasa dia. Tu yg aku bedal byk. Alang2 dah x mahu lelap, update seperenggan dua, chare jugak dak? Sebelum aku masuk terus ke point2 penting aku, aku nk highlight-kan beberapa perkara, supaya korg seme noted dan paham, bila aku sebut istilah 'budak2 zaman aku'. Family aku skrg ni sederhana je. Kaya? Memang x lah! Dulu, masa aku kecik2, agak susah la jugak hidup. Tp, sesusah aku dlu pon, aku yakin, ade org lain yg lagi susah dr aku. Bila aku sebut 'budak2 zaman aku', aku mksdkan budak2 yg lahir lebih kurg era pertengahan ke lewat 80-an, (siap bagi range thn lahir lg tu, punya nk spesifik) yg mane, pengalaman tumbesaran dorg ni, lebih kurg same ngan aku. Pendek kata, ape yg aku alami dan ape yg aku nampak dari aku kecik, sampai la aku sekolah menengah.

Kain lampin & baju cap ayam VS pampers ultra dry (lampin pakai buang yg amat kering gile) & baju mahal
Masa aku kecik dlu, mak ayah aku x mampu nk afford beli pampers. Pendapatan cikgu waktu tu, bape la sgt. So, zaman kecik aku, aku x pernah merasa pakai pampers, ni mak aku yg bgtaw aku. Tiap malam tidur, pakai la kain lampin tu. Bgn pagi esok (kalo mak aku x tersedar tgh2 mlm), baru la mak aku tukar lampin tu. Dah tu, mula la naik ruam2 kat punggung. Eleh, x payah nak ckp, kotor ke ape lah. Mcm ko x pnah kencing je. Aku pon x malu nak cite. Sbb ape? Dah mmg aku dlu ssh, ckp je la ssh. Xkan nk blagak pulak. Lampin tu pulak, bape helai je lampin baru. Kebanyakannya, lampin2 lama, hasil sedekah dari sepupu. Xpon, yg pak su aku punya ms dia kecik dlu (beza umo pak su aku dgn aku lebih kurg 7 thn). Kain baju pon, mcm tu jugak lah. Budak2 zaman skrg? Jauh beza. Nak tgk mcm mane? Kat fesbuk sudah. Berlambak2 parents upload gmbr anak dorg, kan? Tgk la baju brand ape, pampers brand ape, tu blom ckp psl bawak anak p makan kat mane, stroller, brand susu lg. Era adik-adik aku, kalo dpt baju cap Ladybird atau Kikilala tu pon, dah tersohor sgt dh. Skrg? Aku igt, baju Ladybird pon org x pandang dah, kalo baju anak pon beli kat GAP, ZARA, etc. 

tambah la consoles sendiri ikut selera
Main kawin2 VS PS3
Bila dah besar sket, aku masuk tadika, mcm budak2 skrg jugak. Tp, ape yg dorg blajar dan ape yg ade kt tadika tu skrg, aku x taw lah beza dia mcm mane. Abes je tadika, dalam pkol 11 mcm tu, aku balik rumah jalan kaki dgn kwn2. Mak ayah keje. Ms tu, mak aku da mampu la sket2 nk bayar org utk baby sit adik aku. So, ade la org kt rumah bile aku balik. Sambil duk bjalan tu, menyembang ngan kwn2, "Hari ni, kite nak main ape awak?" Kawan aku pon, usul la, main kawin2. Padahal, hak tu la yg duk main tiap hari pon. Kdg, ade jugak la main tenteng, bola, sekolah2, etc. Smpi rumah, campak beg skolah, tukar baju, terus tggu member dtg. Pompuan pon seme, kdg2 je ade budak laki join. Main la kitorg kawin2 dgn hati yg gembira. Mula2 mak ngn ayah kawin, pastu ada anak, mak masak kat dapur, ayah gi kebun, yada yada. Budak2 skrg? Teknologikal abes! Aku agak, kalo ko sebut main kawin2 depan dorg, dorg bantai gelak berirama je. Adik aku yg bongsu, balik skolah asek duk cerita psl games je. Donlod kt internet la. Ambek installer dgn kwn lah. Laptop pon ade laptop sendiri! Ms dia darjah 5, kerajaan terengganu bg mini laptop kat budak2 darjah 5, sebijik sorg. Selain tu, korg name lah, dari computer games, membawak ke PSP, PS3, XBOX, Wii ape yg dorg x taw? Jgn ckp nk tggu smpi rumah, PSP tu dah prep siap2 dah letak dlm beg skolah sbb nanti nak main mase tggu ayah/driver dtg pick up kat tadika. Balik rumah, smbg pulak ngan PS3. Consoles pulak, seme jenis ade. Tu x perlu cite la.  Eh jap, ke PS4 dah kuwa? Aku mane taw sgt mende2 mcm ni. 

Duit belanja skolah hari2 VS elaun bulanan
Masuk skolah rendah, aku blajar kt skolah yg same dgn skolah yg mak ayah aku mengajar. Budak2 skolah tu slalu ckp, konon2 aku ni, senang kalo xde duit. Sbb boleh suke suki je g mintak kat mak ayah aku tang2 tu jugak. Dorg x taw, kalo aku gi mintak duit ngan parents aku kt skolah, silap hari bulan aku makan penampar hari tu. Ye, ayah aku garang. Sbb ape aku ckp mcm tu? Sbb pagi2 ms breakfast kt rumah, ayah aku dah bg aku siap2 duit belanje skolah. Ms tahap 1 (darjah 1-3), aku dapat 70sen sehari. Tahap 2, up sket, singgit. Kalo ayah aku lupa nk bg duit pagi tu, aku mintak kat mak aku, b4 klas start. Takut nk btaw ayah. Kalo duit tu tercicir, mmg aku senyap je lah. Sanggup berlapar atau g ngap sket bekal member dr g jumpe ayah aku dan btaw duit aku tercicir. Ketaq lutut org utara ckp. Budak2 zmn skrg, kebanyakan parents buat pelan sara hidup bulanan utk anak2 dorg. Tiap2 bulan bg duit masuk akaun. Pandai2 ko lah nk settle duit tu mcm mane. Ade baiknye jugak pelan mcm ni. Aku x ckp pon aku x suke. Tp, tgk la mcm mane bdk tu manage duit dia, kan? Tp, part yg aku berbulu sket ialah, elaun tambahan dari abg-kakak. Ade abg-kakak yg dah keje, murah hati nk bg adik2 dorg duit. Bgs tu bgs, sbb murah hati. Tp, adik tu, dah spoil pulak dgn lambakan kemurahan hati org di sekeliling dia. X payah tggu hari raya, tiap2 bulan pon dapat duit 'raya'. 

Walkman VS iPod/ integrated music player
Dlu, aku duk asrama masa skolah menengah. Nak kate aku ni student yg bgs, ikut seme peraturan, x jugak. Nak cakap jahat, mmg x jahat. Nakal jugak la. Skolah aku, ade undang2; x boleh bwk walkman masuk skolah. Tp, aku x bwk walkman pon. Bkn sbb saje xnak bwk, tp sbb xde! Zmn aku tu, walkman yg boleh masuk kaset tu la yg paling hebat, ko tahu? Sape ade walkman dgn kaset Sheila on 7 tu, mmg femes lah dlm hostel. Bila aku masuk form 4, cikgu2 ckp, boleh bwk walkman g hostel. Maka, ramai la kwn2 aku bwk. Aku je yg terkelip2 tgk dorg, kdg2 telan air liur jugak. Nk beli dgn duit blanje yg ayah bg, mmg x ckop ah. Sbb aku nak sgt walkman tu, aku try2 la nego ngn ayah aku. Ms tu, dekat nak exam, tp ade cuti balik kampung. Aku ckp kat ayah aku, "ayah, kalo kite dpt markah bagus exam kali ni, ayah belikan kite walkman eh?" Menggeletar jugak bdn nk tny ayat sebaris tu. Ayah aku ckp, "erm..." smbil smbg bace surat kabar. Bila result kuwa, ayah aku puas hati dgn result aku, so dia kasi aku duit lebih wat beli walkman. Sbb walkman idaman aku tu harga dia mahal sket, aku kne la support sket dgn duit blanje skolah yg ayah aku bg. Dah beli, mmg aku guna seoptima mungkin lah. Nak tayang kt kwn2 pon, seme org dah ade. Ms tu pulak, upgrade sket. Bdk2 start pakai discman. Smpi hari ni, walkman tu ade lg kat rumah, cume dah rosak. Budak2 skolah menengah zaman skrg, dah la elaun bulan2 masuk je (mcm org keje, tiap bulan dpt gaji), nak beli gadjet pon, mak bapak support pakai elaun entertainment pulak. Mane lah nk layan walkman ke, discman ke, malu nnti nk tayang kt kwn2. Mesti la nk ipod ke, sony mp3 player ke.. Koman spanar pon, pakai hp yg ade mp3 player. 

henpon SIEMENS dlu2
Nokia 3310 VS Sony Ericsson Cybershot
Sebut psl henpon, nak pulak aku story psl first henpon aku. Pnjg sket yg ni ye. Tabah la korg bace. First time aku sentuh henpon, seigt aku, ms tu aku form 3 rasenye. Henpon ayah aku, brand SIEMEN. Ayah aku beli yg 2nd hand. Lebih kurg mcm kt atas tu lah, tp len sket. Function mmg x byk. 3G? Heh, G pon xde. Tebal dia x payah ckp lah. Kalo korg gabung 2 ibu jari korg, haaa.. tebal tu lah. Korg genggam henpon tu dalam 2 tangan, baru boleh. * exaggerate* Pastu, ade punat kecik kt atas tu, ala2 arial nk cari coverage. Mmg waktu tu, jakun nk mampos lah. Pegang2 je, x reti nk usha. Kdg2 tlg pick up call. Ms tu, aku reti tekan 2 button je, button hijau ngan merah. Yg len, mmg ke laut. First time aku ade henpon sendiri, waktu tu aku nk masuk matriks (umo aku 18 thn). Lg 2-3 hari nk daftar, ayah aku bwk aku g kedai henpon. Tergezut den. First henpon aku, nokia 3310. Xde la canggih sgt waktu tu pon, bese2 je. Anak2 org berada waktu tu, dah ade la yg pakai nokia 7610. Pastu, yg x bleh blah, masuk je duit elaun matriks2, tukar lagi henpon baru. Tp aku x ek. Hehe. Mls lah nk cite pasal tu. Ouh ya, first henpon aku ni, smpi skrg pon ade lagi dgn aku. Masih elok, x rosak2 pon, cume aku tukar cover dia je (cover lame pon ade je lagi). *peace sign* Bdk2 skrg? Aish.. First time pakai henpon pon, di usia yg muda jambu. Henpon x nak yg cikai pulak. Kurg2 angkat sony cybershot, kan? Adik bongsu aku pon, darjah 4/5 dlu dah ade henpon. Skrg dia form 1. Even dia pakai henpon lame ayah aku pon, tp still, darjah bape baru, dah pakai henpon. Bkn duk hostel pon nk contact mak ayah. Anak2 atau adik2 org lain aku x taw lah. 

X byk point yg aku ketengahkan, tp aku elaborate agak byk, kan? Korg sendiri pon, boleh nmpk cara hidup budak2 zaman skrg mcm mane. Mungkin x notice sgt kot, atau korg x ambek tahu lgsg. Betapa lainnye dgn zaman aku dlu. Nanti, zaman anak2 aku pulak, mcm mane ye? Bdk2 skrg dah reti nak demand. Petik jari kat mak bapak, ckp nk tu. Nak ni. *mengeluh*

FJ : Dah nk dekat pkol 3. Sejam stengah aku duk menaip mende ni. Perut aku dah oke. So, aku nk tdo. Tggu episod retro yg lain pulak ye! Eh, aku buat variety show ke?
If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

4 Responses so far

  • budak2 zaman skrg ni byak dimanjakan dgn gadjet yg x perlu...zaman saya dulu sapa ada game&watch kira hebat la masa tu... anyway nice posting , teringat balik zaman kecik2 dulu...

  • tu baru gadjet.. blom mende lain lg.. nnti zaman anak2 dorg, mcm mane la pulak ye?

  • Post a Comment

    Have something to say? ;)