Friday, 24 February 2012

Ayam paprik ala thai

Assalamualaikum,

angle kurang bagus -.-
Beberapa hari lepas, adik I requested nak makan paprik. I lagi prefer paprik daging sebenarnya. Tapi, disebabkan malas nak keluar beli daging, makanya I masak paprik ayam.

Bahan-bahan:

Bahan kisar;
2 batang serai
6 ulas bawang putih
cili burung (ikut selera pedas masing2)
1 sudu kecil lada hitam 
4 hiris lengkuas
sedikit kunyit hidup


minyak (untuk menumis)
300g ayam 
2 sudu besar kicap cair
3 helai daun limau purut
1 biji cili merah (hiris panjang)
4 tangkai kacang panjang
1 sudu kecil gula
sedikit air asam jawa
sedikit air
garam secukup rasa

Cara masak:
  1. Kisar semua bahan dalam 'bahan kisar'. Panaskan minyak di dalam kuali, dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi. 
  2. Masukkan ayam ke dalam kuali, diikuti oleh kicap cair dan sedikit air. Biarkan di atas dapur sehingga ayam betul-betul masak - gaul pada selang masa yang sesuai. 
  3. Masukkan gula, air asam jawa dan daun limau purut.
  4. Akhir sekali, masukkan kacang panjang dan cili merah. Tambah garam jika perlu. 
  5. Hidangkan. :)
FJ : Hasilnya? Memuaskan hati dan selera, insyaAllah. :P
If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

Post a Comment

Have something to say? ;)