Sunday, 20 February 2011

Projek POP : Bantulah mereka yang memerlukan, dan anda jugak tak berkurang

Assalamulaikum, 

Pernah korang dengar atau jumpa sorang budak yg x pernah makan KFC seumur dia hidup? Atau x pernah pergi sekolah walaupun umur dah 14 tahun? Tak pernah? -.- Ok, pernah kena cuit bahu depan mesin ATM lepas keluarkan duit sbb org nak mintak derma buat rumah anak yatim? Then korg cabut gitu je sbb fikir, 'Ni mesti keje nk menipu duit aku je'. 

Aku pasti, antara korg seme pon, bukannye seme tergolong dikalangan org2 yg kaya, walopon setiap mggu pegi dating kt TGI Friday, pakai blackberry dan drive Skyline. Aku faham, korg g TGI tu, lepak kejap je, then gerak pegi warung, order pisang goreng, blackberry tu, pinjam tunang kakak punya dan Skyline tu sepupu ko yg pegi outstation ke Perth suro ko jaga. Aku faham seme tu. Cume, ye lah, dah kire beruntung la tu, walopon Skyline pinjam, minyak mao tarok wooo, baru kereta bleh gerak. 

beza tak?
Kat sini, aku nak buka peluang utk korg yg berminat dan sedar diri tu untung berlebih2 dari org lain, smpi kasut GUCCI pon ade 5 pasang, utk membantu org lain yg sgt5 memerlukan. Dorg x perlu kasut GUCCI mahupon handbeg LV korg tu, dorg x heran pon dgn iPad korg tu, dorg cume nk dptkan makanan, pakaian dan tmpt tinggal yg proper je. Macam mane korg nk bantu? Sorg kawan aku yg skrg ade kt msia (kajang to be specific) dgn baik hati nak ajak volunteers utk join projek dia; bantu org yg memerlukan. Dia namakan projek tu, Projek POP. Aku pon x pasti lah, knape dia bg name mcm tu. Kt bwh ni serba sedikit tntg projek tu yg aku petik dr fb dia. 

Mission :
  • To give support to whose most needed
  • To give exposures to volunteers and donors
Things you might want to give out/donate:
  • apparals (cloths, shoes, bags)
  • money
  • house utilities - cookware, tableware, racks, pillows, beds, mattresses
  • foods
  • your energy (volunteering in the event)
Utk keterangan lanjut tentang tempat derma, mcm mane nk derma duit, bila dan kat mane event ni akan dijalankan, anda2 semua boleh tgk kt facebook event dia, atau kat facebook notes dia. 


Zakat pendapatan

Aku bukanlah alim pon. Tapi, mak ayah aku x pernah miss ingatkan kami sekeluarga pasal zakat pendapatan. Korg taw ke pendapatan korg tu, sebahagian daripadanya adalah milik org yg memerlukan utk dizakatkan? Korg syok2 cash out duit nuffnang, duit churpchurp la.. dapat cheque smpi RM400-500, korg x sedar tu adalah one part of korg punya pendapatan? Tak termasuk lagi kalo aku sebut pasal simpanan ke, saham (ASB, ASN, ASW) ke, yg tiap2 tahun dpt dividen, gaji lagi utk org yg dah keje. "Oih, kalo kire seme mcm tu, seme nak kne bayar zakat, makan pasir la aku!" Mesti ade punya yg cetek akal dan kedekut harta fikir mcm tu (aku mmg maksudkan ape yg aku ckp). Xde lah smpi mcm tu skali. Kejam sgt islam tu, kalo smpi mcm tu. Ada cara dia utk kira berapa byk daripada semenye tu utk dizakatkan, dan zakat tu dikira lepas semua tanggungan korang ditolak - byr rumah ke, kereta ke.. Rujuk la pejabat zakat berdekatan utk maklumat lanjut. 

Kalo malas sgt nk berzakat cara ni, derma pon salah 1 cara berzakat. So, apa kata donate something utk event kwn aku tu? :P

FJ : Bantu apa yg korg mampu. Org lain x perlu taw berapa byk atau berapa sikit. 

If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

2 Responses so far

  • shearasol says:

    Thanks untuk info & peringatan tersebut
    Kadangkala saya alpa dengan kesenagan yang dikurniakan Illahi..

  • Post a Comment

    Have something to say? ;)