Wednesday, 16 March 2011

Cinta dan najislembu (bullshit)

*Entry auto-and-random post - it's been forward-dated*

Assalamualaikum,

Tiba2 idea nk menulis dtg dgn banyaknye, mcm titisan hujan yg turun lebat menyimbah bumi. Mcm2 benda menerjah neocortex otak aku. Terasa mcm neuron-neuron disitu sgt aktif waktu ni. Aku putuskan utk menulis psl c.i.n.t.a. Jarang topik cinta aku sentuh, kerana aku rasekan ade perkara yg aku x boleh go public. Ye, aku x mcm Cob Nobbler yg selamba potato bukak warung-cinta kt terfaktab. Tp still, aku tabek speedy spring kt dia sbb bukak cerita baeeekk punya.


Aku tafsirkan, dunia 'bercinta' skrg sgt daring, mungkin sejajar dgn perkembangan teknologi dan peredaran fesyen. Awek mesti talks American-Next-Top-Model smbil menggayakn skirt pendek dr topshop dgn blouse nipis dari reiss dan balak mesti talks Top-Gear dan at least drive mitsubishi evolution 9, sambil pakai spek-mate-itam ted baker. Atau adegan dating mengancam siap pakej 'belanje mata' kwn2. Lepas sebulan 2, sbb x tahan dgn mulut awek yg suke maki dan membebel x tentu hala, balak blah smbil tune frekuensi utk detect awek2 lain yg ade possibility utk sangkut. Awek yg ditinggalkan tu pon, xde ambek port. Cinta yg kononnya dibina kukuh dgn janji, "I sumpah xkan tinggalkan you, yayang" berkubur x ber-nisan. Ini, yg aku katekan najislembu.

Selang beberapa minit selepas putus cinta, ketika sdg merayau-lenggang-lenggok ambil angin sambil bawak payung dek tak tertahan dgn panahan cahaya matahari, terserempak pula dgn seseorang yg sgt menarik perhatian. Gaya jalannya, wajahnya, senyumannya, sudah cukup utk menawan hati. Apatah lagi susuk tubuh yg tough. Tinggi pulak tu. Ni boleh mendatangkan cemburu di hati member2. Langkah diatur utk urusan penggodaan. Nah, hasilnya lumayan. Lalu, cinta baru muncul tiba lagi. Semudah itu, lafaz janji cinta agung baru diikat bersama. Ini yg aku katekan najislembu.

Si awek dalam keadaan cemas. Pagi td, bgn lambat. Tergesa2 bersiap, make up dan berdandan lawa2 kemudian bergegas memandu kereta ke destinasi yg telah dijanjikan dgn balak. "B, tunggu bb taw. bb lambat sket, jalan jamned" - text sent. Si balak yg kononnya tgh sabar menunggu awek dtg berdating melepas rindu, reply "ok", dan kemudian menghantar text "muah muah u too" kt awek lain. In yg aku cakap najislembu.

Ok, mungkin contoh2 aku x terlalu difantasikan oleh aku - sbb x jadi kat ko, jd kt org lain. Kita tukar situasi. Selepas 9 bulan bercinta, si pompuan putuskan utk x berhubung lg dgn si lelaki sbb bosan dan rimas dgn sikap lelaki tu. Tiap2 hari duk tanya soalan same je. "U dah makan? U dah balik kelas blom? U x abes keje lagi? U da nak tdo?" Muak dan jelak. Ni pon najislembu jugak. X discuss mende elok2, main taram je. Lantak kau org lah. Kau org punya cerita. Sape suro xnak pk.

Hah, nak yg lagi best? Yg ni, aku x berapa faham sgt. Kenapa mesti nak stay dgn perempuan yg asek maki ko je setiap hari? Kot ye pon ko ade buat silap, tp perlu ke sampai maki2? Kenapa mesti nk terlebih caring, sampai awek kuwa dgn kwn2 dia pon, ko suh dia buat video call - so that ko boleh nmpk sendiri bukti yg awek ko x ckp bohong? Tak rs annoying ke? Awek ko suh buat mcm tu, ko xnak pulak. Kenapa mesti pukul2 pompuan tu dpn org ramai (even blakang org ramai pon, aku still x bleh terima)? Pastu si pompuan tu plak, dah jantan pukul-lanyak ko mcm tu, masih lg nk ber-in-a-relationship status dgn dia? Najislembu la wei! Otak aku x bleh nk cerna seme ni. 

Pnah aku dgr sblom ni, tntg org yg putus asa dgn cinta. Bukan putus asa utk perbaiki hubungan, tp putus asa utk mencari atau menunggu cinta baru. Nonsense. Tu yg aku ckp dlu. Sbb ape? Obviously sbb aku x rs dan x alami keadaan tu. Sama mcm atheist yg x yakin dgn wujudnya tuhan. Sbb mereka x 'nampak' tuhan tu sendiri, jadi mereka tak percaya. Skrg, aku cuba selami ape yg mereka2 itu rase. Mungkinlah kerana perkara najislembu yg pernah terjadi dlm hidup, buat mereka rs putus asa? Ye, najislembu byk sgt kat atas jalan, macam mana nk lalu? Nak elak pon kne cukup berhati-hati, kalo lari laju2, nanti takut tergelincir pulak. Penghabisannya, ambek alternatif lain atau lalu jalan lain yg xde najislembu. Namun, najislembu ade dimana2. Kesudahannnya? Patah balik?

even if u hug me, things still won't turn out fine
Nota : 
Dulu, pernah beberapa kali kwn2 tegur aku; tentang ekspressi aku. Kata mereka, aku nmpk garang, ssh nk senyum, kasar dan sewaktu dgnnya. Waktu tu, ade jugak terkesan kt hati aku utk aku buang sifat2 yg dilontar-rejam oleh kwn2. Lagi 1, sorg ckp sbb ekspressi aku yg mcm tu, lelaki takut nk dekat dgn aku. Hakhak. Skrg, aku fikir, elok juga kalo aku masih ade sifat2 mcm tu. Boleh aku jadikan self-defense, kan? (haha) Nway, aku x emo pon dgn entri ni. Sila kawal intonasi anda. Okthanksbye.

FJ : "I'll do the same thing if you're here. I wish you're here" Is it present-tense?

If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

2 Responses so far

Post a Comment

Have something to say? ;)