Thursday, 7 July 2011

It's okay not to be perfect..

Assalamualaikum,

Hari ni, seme benda yg aku buat x kena. Kalo org tgk, mmg kena.. Kena gelak. Pagi td basuh baju, tibe2 letrik xde. Bile dah siap lunch br teringat baju terendam lg dlm washing machine. Lipat baju, susun elok2, kucing buat hal duk main aci-kejar, p langgar menara baju aku. Masak kat dapur, dah gaya mcm org nk berperang. Ketung-ketang ketung-ketang. Naseb la xde lauk yg termasin. Dah. Utk entry ni, aku bkn nk cite psl tu seme. Aku nak share 1 cite; pasal adik aku. Aku try sedaya boleh utk igt story line nye secara details. 

***

It happen about 2 years ago. Ms tu, Angah baru masuk politeknik kalo x silap aku. Still tinggal dlm hostel. One day, sorg member Angah (aku namekan dia Minah) masuk bilik Angah. Angah ckp, dia pelik dgn kelakuan budak tu. Xtaw ape yg Minah cari dlm bilik dia. But one thing for sure, Minah asyik duk pandang locker Angah yg terbukak sket pintunya. Lepas dorg borak2, Minah left the room. Then, Angah g bilik mandi. Angah made mistake bile dia x kunci locker dia. Sebaik masuk je dlm bilik, Angah tgk pintu locker dia terbuka luas. To make things worse, hp dia hilang! Matanya melilau keliling bilik, mencari hp yg mungkin dia salah letak di mana2. Tiada. Angah mmg dah x syak org lain lagi selain Minah. 

Angah run to Minah's room upstairs. Dia masuk bilik tu tanpa ketuk. Logik la, org tgh marah kot. Angah nmpk Minah dalam bilik tu. Minah terperanjat tgk ade org menyergah masuk biliknya. 

"Kau ambek hp aku?" tanya Angah.
"Err.. tak. Mane ade.." tergagap Minah menjawab.

Angah mula menggeledah seluruh bilik. Atas meja study. Tiada. Dalam drawer meja. Tiada. Dalam locker. Same. Minah memerhati gerak geri Angah. Maybe dia cuak. Angah terpandangkan katil. Dia hulurkan tangannya di bawah tilam. Bingo! Air muka Minah berubah.

"Ni ape?" hp dalam genggaman Angah disuakan ke muka Minah. "Kau curi hp aku, kan? Kenapa diam?" Angah masih x puas hati. "Baik kau mengaku. Kalau aku report kt warden, kau kena buang dari poli, tahu!" Angah sedikit mengugut. 

"Bukan aku yang curi.. " perlahan suara Minah. 

Pang! Satu tamparan hinggap di pipi Minah. Minah tergamam. Angah mmg tgh marah. Rakan sebilik Minah yg baru jejak masuk bilik pon terkejut dgn benda pelik yg br dilihatnya. "Ape dah jadi ni?"

"Kawan kau ni, curi hp aku, pastu x nak mengaku.." datar sedikit suara Angah. "Kau, kalo xde duit, cakap. Pinjam la dgn kwn2. Jangan nak mencuri. Tak baik.." 

"Aku mintak maaf.. Aku xde duit. Nak makan pon ssh.." perlahan suara Minah.

Kawan sebilik Minah mengiakan. Katanya, kadang2 smpi berhari2 Minah x makan nasik. Dia datang dari keluarga susah. Angah melangkah ke biliknya. Dia dapatkan ape yg dia nak, kemudian kembali ke bilik Minah. 

"Nah. Ambik ni. Beli makanan. Aku xnak dengar kau mencuri lagi, faham?" Not RM50 dihulurkan kepada Minah. 

***

Aku mmg x reka cerita ni. Siyes ckp, terselit rase bangga dalam diri aku, kat Angah. Ade ke org dlm dunia ni yg bg penampar kt org yg curi brg dia, then, bagi duit pulak kt pencuri tu? Ya, ade. Tp, berapa kerat? Aku sgt2 berharap, budak pompuan tu, dah x mencuri lg. Aku btol2 harap, dia terbangun dgn tamparan Angah, dan simpati Angah pada dia. Mula2 aku dengar kisah ni dari Angah, aku mmg terkejut besar; berani benar ko pi tampar anak org! Respon susulan dia, buat aku berfikir sendiri. Siyes, aku respect adik aku. 


Kadang2, kita perlukan teguran kasar utk buat kita sedar akan perbuatan kita. Teguran kasar yg dtg dgn simpati. Stakat nk bg pelempang brg sekeping dua, pastu blah dgn mulut x henti memaki hamun, mmg 2-2 pihak x dapat ape2. Semua org buat silap. Tapi, x semua org sedia utk tegur kesilapan org lain. Aku tahu, kdg2, org akan letakkan maruah lebih tggi dari perbuatan diri. Sbb tak nak org mengata dia miskin, tak berduit, jadi budak tu putuskan untuk mencuri. Mungkin dia rs, dia xkan tertangkap. Mungkin. 

FJ : Entri aku pasal Johor tertunggak. Tibe2 idea nk update psl visit ke Johor lesap ditiup angin kipas. Selamat malam semua. Semoga hari esok membawa bahagia untuk kita semua. 10 : 94-95. 
If you have enjoyed this entry. Please feel free to bookmark it using your favorite social bookmarking site

2 Responses so far

  • aku tengok satu jdrama ni. cikgu tu cakap, dia tak nak pukul anak2 murid dia, sebab dia dah tak rasa sayang mahupun simpati kat diorang. perghh..macho gile, dan sedih gak bila tengok muka kekesalan anak2 murid.

    kalau kau tahu apa yang kau buat, aku rasa takde salah kau bertindak keras. ke camne ayat aku ni? haha

  • ko tgk cite ape? mmg cool ah cikgu tu..
    dan, aku setuju dgn ape yg ko ckp.. tp, kalo tiap mase pon nk berkeras x jadi gak.. mesti kena pada cara dan tempatnye, kayh!

  • Post a Comment

    Have something to say? ;)